Путин, Ердоган
на снимката: президентът на Турция Реджеп Ердоган и президентът на Русия Владимир Путин

Турско-руската сделка, подписана в черноморския курорт Сочи, звучи като смъртоносен удар за кюрдската автономия, смятат анализаторите.

Кюрдите в Сирия се надяваха, че жертвите, направени в името на международната общност, за да помогнат за разбиването на „халифата“ на Ислямска държава, ще се изплатят.

Но вместо да подкрепят техния политически проект, Съединените щати се изтеглят напълно от Сирия, като разрушават стремежите на малцинството за повече автономност.

Споразумението от Сочи определя контурите на развръзката за кюрдските сили, които все още контролираха близо една трета от Сирия преди две седмици, а сега са загубили почти всичко.

„За кюрдите това е краят за Роджава, за мечтите им за автономия“, така обобщи Фабрис Баланш, географ, специализиран в сирийските дела.

Съдбата на Роджава – името, което кюрдите дават на своя регион – бе запечатана с ръкостискане във вторник между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин.

Турция получи правото да остане изцяло разположена в зона с арабско мнозинство, която нарече „безопасна зона“, която беше основната цел на офанзивата, която започна на 9 октомври.

Тя се простира по дължина на 120 километра и на 32 километра дълбочина, като образува зона, в която Ердоган иска да изпрати обратно някои от 3,6-те милиона сирийски бежанци, които страната му е подслонила.

Предотвратяване на клане

Турската офанзива стана възможна чрез изтегляне на американските войски, разположени по границата като буферна сила между техния съюзник в НАТО Турция и кюрдските бойци на Сирийските демократични сили (СДС).

Оттеглянето на техния предишен съюзник остави кюрдите напълно без подкрепа в трудна ситуация, принуждавайки ги да се обърнат към режима на Дамаск за защита от разширено турско нападение.

Правителствените сили, които са подкрепени от руските военни, се втурнаха на север в рамките на дни, като уж за да изтласкат подкрепяните от Анкара сирийски съюзници, но и да възстановят контрола си върху части от територията, от която режимът започна да се изтегля през 2012 г.

Постигнатата в Сочи сделка между двамата основни чуждестранни брокери в Сирия, също изисква кюрдските сили да се изтеглят до линия на 30 километра от границата по цялата ѝ дължина (440 километра).

Изпълнението на това изискване, на което въоръжените кюрдски сили не са в състояние да се съпротивляват, включва преотстъпване на контрола върху някои от основните им градове.

Споразумението от Сочи включва изключение за Камишли, фактическа столица на вече несъществуващия автономен регион.

„По отношение на загубата на територия те губят всичко“, каза Баланш. „Дамаск възстановява контрола върху всичко, което Турция не окупира.“

Единственото положително нещо, което сделката на Путин-Ердоган прави за кюрдите, е да замрази турската офанзива и да предотврати поредната фаза на кръвопролитие.

Десетки цивилни и повече от 250 кюрдски бойци бяха убити в офанзивата на Анкара, наречена „Мирна пролет “.

СДС твърдят, че те са загубили и 11 000 бойци за пет години наземни операции под командването на ръководената от САЩ коалиция срещу ИД.

Шефът на СДС, Мазлум Абди, изясни след началото на нападението на Турция, че компромисите са за предпочитане пред „геноцид“.

Погълнат от Дамаск

„Те (кюрдите) избягват по-широка турска операция, която би могла да прогони кюрдското население далеч от техните земи, както беше в Африн“, каза Баланш.

Африн е област с предимно кюрдско население по на запад, която Турция и нейните съюзници завзеха в началото на миналата година.

Анкара вкара в черния списък Отрядите за защита на населението (ОЗн) – основният компонент на СДС – като терористична организация, твърдейки, че те имат връзка с водения от 35 г. бунт в Турция от Кюрдската работническа партия (ПКК).

СДС беше фактическата армия на автономния регион, но сега вероятно ще бъде погълната от сирийската федерална армия, казаха анализатори.

„ОЗН в крайна сметка може да се превърне в бойна сила, подчинена на сирийската армия“, заяви изследователят на Сирия Самуел Рамани.

„Дали те ще загубят земята чак до иракската граница, в момента е рано да се каже“, каза той.

Изтеглянето на САЩ от Северна Сирия оставя Русия, която през 2015 г. изпрати силите си да подкрепи намиращия се в трудност президент Башар Асад, като доминиращ чуждестранен играч в Сирия.

Дамаск и Москва поясниха, че не е възможно да се позволи на богатия на петрол североизток на страната или всеки друг регион да остане извън контрола на централното правителство.

„Русия със сигурност не желае да помага на кюрдите по същество, но също така иска да ограничи обхвата на военното присъствие на Турция и иска да гарантира, че колкото се може повече кюрдски области да бъдат върнати на режима на Асад и да се реинтегрират в Сирия“, каза Рамани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук