Виктория Маринова
на снимката: убитата русенска журналистка Виктория Маринова

Вчера цял ден българските журналисти и българските власти опитваха да изкривят истината за позорното убийство на българска журналистка. Първо се опитваха да внушат на обществото, че журналистката не е журналистка, а бизнес дама, административен директор или нещо друго.

И второ – с откровено нахалство заявяваха, че убийството не е свързано с работата й като журналист, а вероятно с нещо друго от бита и случайността, като упорито премълчаваха факта, че последното й предаване преди няколко дни, е посветено на тежка корупция с европейски средства (въпреки че клипчето с предаването беше разпространено още от обед в мрежата).

Затова пък чуждестранните медии веднага схванаха очевидното и написаха своите разобличаващи материали.

Публикуваме без съкращения материала на Агенция „Франс прес“:

Телевизионна журналистка от северния български град Русе беше брутално убита, съобщиха разследващите в неделя – случай, който предизвика международно осъждане.

Тялото на 30-годишната Виктория Маринова, която властите идентифицирали по нейните инициали, било намерено в събота в парк, каза регионалният прокурор на Русе Георги Георгиев.

„Смъртта е причинена от удари по главата и задушаване”, добави той.

„Мобилният й телефон, ключовете за колата, очилата й и част от дрехите й липсват”, добави Георгиев, като не изключи убийството да е свързано с личния й живот или работата й.

Вътрешният министър Младен Маринов по-късно каза за журналистите, че жертвата е била изнасилена.

Премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че разследването ще бъде успешно „поради извършената работа”.

„Благодарение на голямото количество събрани ДНК материали, е въпрос на време да бъде намерен извършителят”.

Полицейски източници съобщиха пред Агенция „Франс прес”, че престъплението не е свързано пряко с работата на Маринова.

Представителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по въпросите на свободата на медиите Харлем Дезир осъди убийството на Маринова. В „Туитър” той написа:

„Шокиращо и ужасяващо убийство на разследващата журналистка Виктория Маринова в България. Призовавам за спешно, пълно и задълбочено разследване”.

Маринова била административен директор на малка русенска телевизия TVN и скоро започнала да води свое предаване, наречено „Детектор”.

В първия епизод на шоуто от 30 септември е показано интервю с разследващите журналисти Димитър Стоянов от „Бивол” и Атила Биро от румънската организация Rise project, относно разследването им за източване на европейски фондове от бизнесмени и политици.

Двамата бяха арестувани от полицията, предизвиквайки недоволството на Репортери без граници.

„Никога не сме получавали заплахи – насочени към нея или към телевизията”, заяви журналист от TVN пред „Франс прес”, пожелал анонимност, като добави, че той и колегите му се страхуват за безопасността си.

На страницата във Фейсбук на „Бивол” се появи настояване за полицейската защита на колегите на Маринова.

Един журналист бива убит всяка седмица по света, по данни на Репортери без граници.

Сред най-известните скорошни случаи е този в Малта с блогърът Дафне Каруана Галиция, която загина, след бомбена атака пред дома й през октомври 2017-та, и топ словашкия репортер Ян Куцияк, който беше застрелян заедно с годеницата си в дома им през февруари.

България падна на 111-о място в годишната класация за свобода на медиите на асоциацията през 2018 г. – най-ниската сред държавите членки на ЕС.

„Ширещата се корупция, неясната собственост на медиите, предполагаемото тайно споразумение между журналисти, политици и олигарси, направиха обективното информиране невъзможно”, пише Репортери без граници.

Според Асоциацията на европейските журналисти репортерите от малки регионални медии са подложени на натиск от страна на местни бизнесмени и политици. Заплахите в крайна сметка водят до самоцензура, казват още от АЕЖ.

Насилието срещу жените също е широко разпространено в България, като няколко жестоки убийства на жени от бившите им гаджета и бивши съпрузи предизвикаха наскоро напрежение в страната.

В понеделник вечерта в София и Русе се организира бдение в памет на Маринова.

Свързана новина:

Този път изнасилиха и убиха журналист. Заприличахме на азиатска държава (ОБНОВЕНА)

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!