На снимката: Франсис Хаугън Марк Зукърбърг
На снимката: Франсис Хаугън и Марк Зукърбърг

Фейсбук ще подхранва още епизоди на насилствени вълнения по света с начина, по който алгоритмите му са създадени, насърчавайки съдържание, предизвикващо разделение, заяви пред британския парламент информаторът Франсис Хоугън. В същото време главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг каза, че според ръководството на американската компания, има координиран опит за оклеветяването ѝ.

Бивш продуктов мениджър в екипа за гражданска дезинформация на Facebook, Франсис Хоугън се яви пред парламентарната комисия във Великобритания, която разглежда плановете за регулиране на компаниите за социални медии. Тя заяви, че социалната мрежа разглежда безопасността като разход, възхвалява стартъп културата, в която намаляването на разходите е нещо добро, и влошава омразата.

„Събитията, на които сме свидетели по света, като тези в Мианмар и Етиопия, са първите глави, защото мрежата прави две неща: първо, тя дава приоритет и засилва разединяващото и поляризиращо крайно съдържание и второ, концентрира го“, каза тя.

Според нея алгоритмите подтикват потребителите към крайности.

„Така че някой лявоцентрист да бъде тласнат към радикално ляво, а някой дясноцентрист да бъде тласнат към радикално дясно“, каза тя.

По-рано в понеделник редица световни медии публикуваха нова поредица от разследвания на проблемите на Facebook. 17 американски медии са участвали в съставянето на „Досиетата Facebook“. Журналистите работят заедно, като проучват хиляди страници вътрешни документи на компанията, които са били притежание на бившия ѝ служител Франсис Хоугън. Въз основа на своите констатации те твърдят, че ръководството на Facebook в свой собствен интерес е нарушило принципите на свободата на словото и равенството и е проявило предразсъдъци спрямо определени групи потребители въз основа на техния език, географска принадлежност или политически статус.

Освен това, според документите, от компанията  не са наели достатъчно работници, които да притежават както езикови умения, така и познания за местните събития, необходими за идентифициране на неприемливи публикации от потребители в редица развиващи се страни.

Зукърбърг: Има координиран опит за оклеветяването на Facebook

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг отвърна на обвиненията на Хоугън.

Според него  „големите организации трябва да бъдат подложени на контрол“. „Добронамерената критика ни помага да се подобряваме. Но според мен това, което виждаме сега, е координирано усилие за селективно използване на изтекли документи, за да се представи изкривена картина за нашата компания“, каза той.

Компаниите не бива да вземат сами всички решения за медийната си политика, а по някои въпроси трябва да се прилага държавно регулиране“, каза още Зукърбърг.

„Когато вземаме решения, трябва да балансираме между понятията за социална справедливост, като свобода на словото и намаляване на злонамереното съдържание, или между прилагането на криптиране за защита на личния живот и подпомагането на правоприлагащите органи. Не става въпрос предимно за пари, а за балансиране на сложни социални ценности. Неведнъж съм настоявал за регулация, която да внесе яснота, защото не смятам, че компаниите трябва да взимат много от тези решения сами“, пише той.

По-рано в понеделник редица световни медии публикуваха нова поредица от разследвания на проблемите на Facebook. 17 американски медии са участвали в съставянето на „Досиетата Facebook“. Журналистите работят заедно, като проучват хиляди страници вътрешни документи на компанията, които са били притежание на бившия ѝ служител Франсис Хоугън. Въз основа на своите констатации те твърдят, че ръководството на Facebook в свой собствен интерес е нарушило принципите на свободата на словото и равенството и е проявило предразсъдъци спрямо определени групи потребители въз основа на техния език, географска принадлежност или политически статус.

Борба със злонамерено съдържание

Зукърбърг смята, че инструментите, които компанията е разработила за борба със зловредното съдържание, са най-добрите в бранша. Той заяви, че ръководството на Facebook е инвестирало повече от 5 милиарда долара през 2021 г., за да осигури безопасността на потребителите на социалната мрежа. Според него Facebook поддържа прозрачност, като публикува тримесечни доклади за усилията си да се справи с нарушителите в социалната мрежа, а надзорният съвет, създаден през 2020 г., се е превърнал в „модел за самоконтрол“ за компанията. „В резултат на това съм убеден, че нашите системи за борба със зловредното съдържание са водещи в индустрията“, посочи Зукърбърг.

Инвестиране във виртуална реалност

Facebook планира да инвестира десетки милиарди долари във виртуалната реалност през следващите няколко години, заяви Зукърбърг.

„За да покажем значението на този факт за нашата компания, обявяваме промяна във финансовите си отчети. От следващото тримесечие ще започнем да оповестяваме финансовите данни на Facebook Reality Labs отделно от тези на другите ни приложения“, каза Зукърбърг. „Това ще предостави на инвеститорите допълнителна информация за инвестициите, които правим в областта на добавената и виртуалната реалност. През 2021 г. очакваме това да доведе до спад на общата оперативна печалба с около 10 млрд. долара, като инвестициите ще нарастват всяка година“, заяви главният изпълнителен директор на компанията.

Ориентация към младите хора

Според Зукърбърг Facebook трябва отново да съсредоточи растежа си върху младите потребители на възраст между 18 и 29 години, вместо да се опитва да привлече възможно най-голяма аудитория. Той заяви, че една от целите на компанията е да превърне всички свои приложения, сред които и социалната мрежа Instagram и Whatsapp, „в по-добри услуги за младите хора, които са на възраст от 18 до 29 години“.

Ръководителят на Facebook отбеляза, че през последните 10 години, поради огромния ръст на популярността на платформите, компанията „се е фокусирала върху обслужването на всички, услугите ни са създадени така, че да бъдат по-добри за най-голям брой хора, отколкото за младите хора“. През това време конкуренцията е станала много по-силна, „особено с нарастващата популярност на приложението iMessage на Apple и неотдавнашния възход на видеоуслугата TikTok“, която Зукърбърг определи като най-силния конкурент на компанията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!