Франсис Макдорманд

Актрисата Франсис Макдорманд показа, че персонажът на лейди Макбет заслужава много повече разбиране и показа богатата му палитра в черно-белия филм „Трагедията на Макбет“, пише Хана Флинт от BBC. В ролята на Макбет е актьорът Дензъл Уошингтън. Джоел Коен е най-новият режисьор, който се опитва да изведе пиесата на екран.

 

Съблазнителката. Манипулаторът. Лудата. Четвъртата вещица. Това са само някои от по-враждебните дескриптори, с които лейди Макбет е обременена откакто шотландската пиеса е изпълнена за първи път преди 416 години.

Франсис Макдорманд

Филмът „Трагедията на Макбет“ е адаптация, която запазва оригиналния шекспиров диалог, въпреки че представя историята в черно-бяло, използвайки стилизирана немска експресионистично-бруталистична естетика.

„Шекспир не би разбрал какво имаме предвид под права на жените или равенство, но това, което е направил, е да се отнася към всяко човешко същество в своите пиеси, така – сякаш има да каже нещо, което трябва да чуем“, твърди заместник-художественият директор на The Royal Shakespeare Company Ерика Уайман, пред BBC Culture.

Като лейди Макбет, Макдорманд владее екрана с матриархална власт. Няма нищо истерично или явно „зло“ в нейното представяне. По-скоро тя играе героя като човек, който е решен, че убийствата, които извършват са за доброто на нейния трудолюбив съпруг.

Съвременните феминистки четива и критики по подобен начин преоценяват лейди Макбет като много по-симпатична фигура от тази, която традиционно бива изобразявана.

За трикратната носителка на „Оскар“ Франсис Макдорманд (съпруга на режисьора Джоел Коен), това е третото поредно превъплъщение в ролята на лейди Макбет. Първите й две са били в театъра.

Самата пиеса е адаптирана в 25 различни филмови версии от 1908 г. насам.

„Недей духа си стяга!

Единствен гузният негонен бяга.

Бъди спокоен, ведър, оживен…

а всичко друго остави на мен!“

С тези думи се обръща лейди Макбет към съпруга си преди да извършат първото престъпление.

„Трагедия за Макбет“ на Уилям Шекспир разказва за престъпленията, извършени от Макбет, иначе смел и честен пълководец, който е унищожен от амбицията си да стане крал на Шотландия. Силно повлиян от съпругата си, Макбет се решава да убие законния крал.

Пиесата проследява вината и страданието на престъпника. Характерни за нея са халюцинациите и виденията, които напомнят за вината.

Знаков остава монологът на лейди Макбет. За да разберете каква ще е интерпретацията на шекспировите думи от шейсет и пет годишната Франсис Макдорманд, гледайте филма. Очаква се той да излезе на 14 януари 2022 г. по платформата Apple TV+. Преди това той бе пуснат за ограничено разпространение в избрани киносалони.

Франсис Макдорманд
На снимката: Франсис Макдорманд

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!