франция протести
Протестите срещу пенсионната реформа във Франция придобиват зловещ вид. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хиляди французи са на улицата, усилвайки протеста срещу пенсионната реформа на Емануел Макрон. Продължителната стачка вече нанася сериозни щети из градовете.

Площадът на Бастилията в Париж е почернял от противници на правителственото предложение за вдигане на възрастта за пансиониране. Инциденти и сблъсъци с полицията смутиха шествието още в началото му. Има счупени витрини и запалени контейнери. В Западна Франция е подпален полицейски участък. В големите градове на страната положението е подобно.

Протестиращи устройват блокади на стратегически места. Блокирана беше Лионската гара в Париж, а на летище „Роаси Шарл дьо Гол“ пътниците ходят пеша по магистралата, за да се доберат до самолета си. 30% от полетите обаче са отменени, а освен персонал вече не достига и керосин. Все повече бензиностанции са на сухо заради стачката в рафинериите.

Артисти и културни дейци са публикували открито писмо до президента Макрон във в. „Либерасион“ с настояване да оттегли пенсионната реформа, която бе наложена, след като вотът на недоверие срещу правителството не успя. Вчерашното телевизионно интервю на президента, в което той защити реформата, е било неубедително според близо 70% от французите. Въпреки влошения социален климат министърът по труда Оливие Десоп отново призова към диалог.

„Трябва да работим повече, защото в противен случай няма да можем да финансираме нашите пенсии. Всеки знае, че живеем по-дълго. Ако искаме да съхраним системата на разпределение на средствата, трябва да работим по-дълго. Не казвам, че това ни доставя удоволствие, това не се харесва на никого“, твърди Макрон. Според него увеличаването на възрастта за пенсиониране ще позволи и да се създадат повече богатства за Франция.

Най-противоречивата мярка в новия законопроект е вдигането на пенсионната възраст от 62 на 64 години при средна продължителност на живота 77,1 години за мъжете и 84,1 за жените.

За сравнение – в България в момента вече е 62 години за жените и 64,6 години за мъжете, но ще нараства постепенно, за да достигне 65 и за мъжете, и за жените. Това – при средна продължителност на живота при мъжете 70,1 години и 77,4 години за жените.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук