Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и колегите й от Франция, Испания и Италия пристигат в Париж в понеделник по покана на държавния глава Еманюел Макрон, за да се опитат да намерят решение за сдържане на нелегалната миграция в Европа от Африка, съобщават световните медии.

В мини срещата на върха във френската столица ще участват още Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, лидерите на Чад и Нигер, и министър-председателят на международно признатото правителство на Либия.

Срещата „ще бъде възможност да се подчертае подкрепата на Европа за Чад, Нигер и Либия в контрола и управлението на миграционните потоци“, заяви Макрон преди началото на форума.

В интервю по-рано Меркел каза, че целта на дискусиите е „стъпка по стъпка да се намали нелегалната миграция“.

Според Международната организация по миграция (МОМ) тази година повече от 120 хил. души са пристигнали в Европа през Средиземно море, като повечето от тях са влезли през Италия.

Либия е особено важна транзитна страна за европейските опити за ограничаване на миграцията, като същевременно критиките към нея са заради нестабилната вътрешнополитическа ситуация  – в страната продължава гражданска война.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук