Мартин Зелмайер

Ръководителите на групата на социалистите и демократите /S&D/ и центристката „Обнови Европа“ са уведомили водещия кандидат на ЕНП Манфред Вебер, че няма мнозинство, което да го подкрепи за позицията на председател на Комисията, съобщиха източници на EURACTIV.com. Това е сериозен удар по аспирациите на германец. Вебер обаче има още един голям проблем – позицията на Франция. Днес президентът Макрон се е противопоставил на неговата кандидатура.

Според запознати с кулоарните перипетии, причината за категоричното френско отхвърляне на Вебер е, че на поста главен секретар на ЕК вече се намира друг германец, при това недолюбван /според „Ройтерс“/ от мнозина в институцията – Мартин Зелмайер. Той изпълнява функциите на дясна ръка и ръководител на канцеларията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Самият Юнкер приятелски го нарича „чудовището“, а британската преса го определя като „Брюкселския Распутин“. По всичко личи, че една бъдеща комбинация Вебер – Зелмайер на най-високите постове в ЕК изглежда концентрира твърде много влияние в очите на французите, независимо от топлите отношения Париж – Берлин.

„Двете групи ще продължат работата по стратегическата платформа и ще продължат доброто сътрудничество с Манфред Вебер като ръководител на групата на ЕНП в Европейския парламент“, добавиха същите източници, след като лидерите се срещнаха и обсъдиха този въпрос по-рано в четвъртък (20). Юни).

Според сведенията, президентът на групата S&D Иракс Гарсия и румънският бивш премиер Дачиан Чолош, който е лидер на „Обнови Европа“, новосъздадената центристка група в ЕС, са съобщили решението си на Вебер тази сутрин.

По-рано евродепутат от социалистите, който поиска да бъде неназован, каза, че има „общо разбиране с либералите и Зелените“, че Вебер не трябва да бъде кандидат.

По време на днешната среща на върха в Брюксел, френският президент Емануел Макрон се срещна с испанския социалистически министър-председател Педро Санчес и португалския премиер Антонио Коста. Макрон открито се противопостави на кандидатурата на Вебер, а същото направи и Коста, който каза това на срещата на върха на 28 май.

Друг източник на EURACTIV.com е разкрил, че има две възможности за изход от днешната среща на върха на ЕС. Лидерите ще решат да подкрепят или не процеса на избор измежду шпицкандидентите или ще дадат едноседмична отсрочка, за да позволят на Европейския парламент да договори следващата коалиция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!