Създателите на спорната изложба „Светове на телата“, показваща препарирани трупове, за да разкрият сложността на човешкото тяло, са добавили към изложението си животни, които в момента са в експозицията в южния немски град Улм.

„Рожба“ на германския анатом Гюнтер фон Хагенс и съпругата му Анджелина Уоли, изложението показва трупове, обработени със силиконова гума и смола в процес, известен като „пластинация“, изобретен от фон Хагенс.

Наричан „Доктор Смърт“, фон Хагенс обикаля с изложбата „Светове на телата“ по света от 1995 г. насам, като до 2015 г. привлича около 40 милиона посетители. В Улм посетителите могат да видят около 100 препарирани животни като крава, слон, горила и кафява мечка, лишени от кожата си.

Според местния вестник „Зюдвестпресе“, 25 души са работили три години над женския слон на изложението, който е бил изпратен там на седем части, защото е бил твърде голям, за да мине през вратата.

„Зюдвестпресе“ цитира куратора Анджелина Уоли като казва, че разходите за слона са общо 3 милиона евро.

Каролин Дробер, която посети изложбата в Улм, каза, че е научила, че „нервната система на слона е огромна“. Онова, което наистина привлякло вниманието й, била кравата, която бе показана, защото като фермер тя е открила в експоната „няколко неща, които я интересуват“.

Изложението „Светове на телата на животните“ е отворено за посетители до 22 септември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук