Хора, представящи се като близки на френски министър, чиято роля играел човек със силиконова маска, измислили гениална схема, с която източили милиони евро.

За две години групата използвайки самоличността на Жан-Ив льо Дриан, който беше френски министър на отбраната от 2012 до 2017 г., откраднали около 80 милиона евро от известни богати хора.

Те били убедени, че истинският Льо Дриан се е свързвал с тях с молба за финансова помощ за откуп за журналисти, за които твърдял, че са заложници на ислямисти в Близкия изток.

Тъй като Франция официално не плаща откуп, фалшивият Льо Дриан искал прехвърляне на пари в банка в Китай, за да не могат да бъдат проследени.

Не всички от лицата, с които бил установяван контакт, се подлъгвали. Въпреки това все пак имало и доверчиви, които се оказали жертви в една от най-успешните и оригинални измами в историята.

Все още не е ясно защо Льо Дриан е избран за главен герой на тази схема.

Може би фактът, че като министър на отбраната той можел да бъде отговорен за ситуации, изискващи откуп за заложници, и фактът, че е сравнително малко известен политик е довело престъпниците до него.

В момента се води разследване, а главният заподозрян е френско-израелският мошеник Жилбер Шикли.

В момента той се намира в затвор в Париж, след като беше екстрадиран от Украйна.

През 2015 г. Шикли беше признат за виновен в присвояване на пари от френски корпорации, само че по това време той е живеел в Израел, който не екстрадира своите граждани.

Според следователите, Шикли е започнал „министерската измама“ малко след като е бил осъден за опит да получи плащания от тунизийските власти за хеликоптери „Тайгър“, които всъщност не са били поръчани.

От 80-те милиона евро, получени чрез измама, повече от половината от сумата идва от неизвестен турски бизнесмен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук