Баневи
на снимката: Николай и Евгения Баневи

Апелативният съд във френския град Екс-ан-Прованс реши бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения да бъдат екстрадирани в България, съобщи БНР,  като се позова на адвоката на семейството Венсан Пенар.

Юристът обаче подчерта, че предаването на двамата ще се извърши в посочения срок само ако решението на съда не бъде обжалвано. Той не поясни дали възнамерява да обжалва съдебното решение:

„Ако присъдата бъде обжалвана, този срок ще бъде удължен, докато обжалването бъде разгледано“.

Eвгения и Николай Баневи влязоха в залата с белезници, но пред подсъдимата скамейка те им бяха свалени. Изглеждат в добро здравословно състояние. В рамките на по-малко от 3 минути съдът постанови, че е съгласен с предаването им на българските власти.

Адвокат Венсан Пенар коментира пред бТВ , че окончателно решение за по-нататъшните действия няма.

„Вече разбрахте, че Апелативният съд даде съгласието за предаване на съпрузите Баневи на българските власти. Оттук нататък имаме възможност да обжалваме пред Касационния съд. Обект може да е изрядността на решението от днес. После ще видим. Важното е, че финално решение за момента няма“, каза Пенар.

На въпроса до колко дни може да има ново решение адвокатът заяви, че следващият етап с Касационния съд може да отнеме 30 дни. Той подчерта, че трябва да се анализират аргументите за днешното решение и добави, че защитата на този етап не е решила какви ще са нейните аргументи занапред.

След краткото заседание Николай Банев беше отведен към затвора, в който е задържан. Евгения Банева трябваше да изчака полицейска кола и заедно с още няколко задържани жени да бъде отведена към затвора в Марсилия.

Очаква се до понеделник да стане ясно дали ще бъде обжалвано решението на Апелативният съд във френския град Екс-ан-Прованс.

Семейство Баневи беше задържано във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест. Заповедта е във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод „Полимери“, укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина.

На 26 октомври зам.-главният прокурор Иван Гешев даде разяснения по случая на извънреден брифинг в спецпрокуратурата по повод проверки на адреси и разпити на хора за приватизацията на „Полимери“ АД:

„Двамата са задочно обвинени за длъжностно присвояване, документни измами, данъчни престъпления и пране на пари. Разследването е започнало преди около два месеца“.

На въпрос каква продължителност ще обхване разследването и ще бъде ли разследван бизнесът на Баневи в периода на управлението на Сергей Станишев, Гешев заяви, че „тези въпроси ще получат отговор в близките дни на подробен брифинг“. Той благодари за съдействието на френските власти и добави, че арестът е извършен въз основа на европейска заповед за задържането на двамата.

Гешев уточни още, че следователи от Отдел „Следствен“ на Специализирана прокуратура извършват процесуално-следствени действия на адреси в София и страната – претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления. Разследването е свързано с дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД, което бе приватизирано от Николай Банев и бе обявено в несъстоятелност.

Бизнесът на скандално известното с демонстрация на богатството си семейство е проверяван нееднократно. При проверка през миналата година в „Полимери“ премиерът Борисов заяви:

„Убеден съм, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж, ще си получат заслуженото. Искам да успокоя хората в региона и самата Варна, защото това е екологична бомба, която ако не се вземат мерките, които взехме, ще причини огромни екологични последствия. Обръщам се и към Зелените, защото освен всичко, което правят, трябва да наблюдават и тези процеси. Защото приватизацията, освен че е разбойническа, решението, което е дадено при следващите разпродажби, то е минало през няколко собственика, е много интересно. Активите отиват за частниците, а вредния отпадък и утилизацията остават за данъкоплатеца, добре ли е. Звучи като виц, но е факт. В момента държавата плаща тока, водата наблюдението“, заяви премиерът.

Главният прокурор Сотир Цацаров също взе отношение по сагата Баневи. „Полимери“- Девня е отправната точка на досъдебното производство, започнато от прокуратурата срещу Николай и Евгения Баневи, но се очаква в резултат на извършени интензивни действия по разследването периметърът на фактите и обвиненията, които ще бъдат повдигане, да се разшири и да обхване една доста по- голяма и по- цялостна икономическа дейност, каза в Пловдив Сотир Цацаров.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!