Френското правителство се съгласи да поеме 35 млрд. евро от дълга от държавната железопътна компания SNCF, съобщи високопоставен синдикален служител. Кабинетът се стреми да сложи край на продължаващите почти два месеца стачки.

Люк Берил, ръководител на профсъюза UNSA, заяви, че държавата е предложила да бъдат поети 35 млрд. евро от дълг на стойност 46 милиарда евро на SNCF, като се започне от 25 милиарда до 2020 г.

„Премиерът беше конкретен“, каза Берил след разговори с премиера Едуар Филип и добави, че правителството ще увеличи инфраструктурните инвестиции с 200 млн. евро на година, за да достигнат годишно общо 3,8 млрд. евро. „Въпросът напредва“ и „сега има диалог“, добави той.

Всички профсъюзи, представляващи персонал на SNCF, подкрепиха най-дългата вълна от стачки, която започна в началото на април и работниците спираха работата си на два от всеки пет дни.

Редукцията на дълга е ключово искане на профсъюзите, но изглежда малко вероятно да се преодолее задънената улица, като от твърдолинейния профсъюз CGT заявиха, че ще продължи стачките.

При допитване до общественото мнение, чиито резултати бяха публикувани по-рано тази седмица, стана ясно, че 95% от респондентите отхнвърлят предложените от правителството реформи в железопътния транспорт.

Днес Едуар Филип има срещи с лидерите на основните профсъюзи, след което смята да направи изявление.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук