фронтекс

Около 330 000 души са се опитали да влязат незаконно в ЕС през миналата година, което представлява рекорд за последните шест години. Това съобщи във Варшава агенцията на ЕС за охрана на границите и бреговете „Фронтекс“, предаде БТА. Тази статистика не отчита бежанците от Украйна, които влизат в ЕС, подчертава европейската агенция.

През миналия месец са регистрирани общо 13 200 незаконни преминавания на границите на евросъюза. Това е с 12% по-малко от януари миналата година. Според „Фронтекс“ спадът може да се обясни с лошите метеорологични условия, особено по морските маршрути.

Нелегалните мигранти, които влизат в ЕС през Западните Балкани, възлизат на 43%. Същевременно опитите за влизане през западното Средиземноморие, например от Мароко към Испания, са намалели почти наполовина.

Спад от 82% е отчетен и по маршрута през Западна Африка, който тръгва от Мароко и стига до Канарските острови. Освен на лошите метеорологични условия, значителното намаляване на нелегалните мигранти, използвали този маршрут, се дължи и на засилените патрули и превантивните мерки. Особено в Мароко, отбелязва „Фронтекс“.

От друга страна, броят на незаконните преминавания на границата по маршрута през централното Средиземноморие, например от Либия и Тунис през Сицилия и Малта, се е увеличил с 49%.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук