полиция, смолян, тяло месеца къро убийството математика
Снимката е илюстративна

4-годишното момиченце, което заедно с едногодишното му братче, бяха открити бездиханни в изпепелено от пожар жилище във варненския квартал „Владислав Варненчик“ преди малко повече от година, всъщност е било мъртво месец преди да избухнат пламъците. Това заяви в окръжният прокурор на морския град Красимир Конов.

Трагедията се разигра на 9 октомври 2021 г. около 22.30 часа. Тогава на спешния телефон е подаден сигнал за пламъци, избухнали в жилище на първия етаж. То е обитавано от 37-годишния Емил Христов, 22-годишната му приятелка Мартина Йорданова и двете им деца – 4-годишната Мариела и 12-месечният Денис. След потушаването на огъня пожарникарите изнесоха от апартамента телцата на децата. Тогава бе съобщено, че момченцето е загубило живота си вследствие на задушаване от дима, но

причината за смъртта на 4-годишното

момиченце не бе ясна.

Разследването показа обаче, че пожарът е умишлен. Родителите бяха задържани. В жилището не е имало ток, който е бил изключен заради неплатени задължения. Назначената химическа експертиза пък показа наличие на амфетамин и екстази в организма на 37-годишния Емил, който по време на пожара не е бил в апартамента.

„Досъдебното производство вече е приключило, но не е решено все още по същество от прокурора. Очакваме да бъде получено от Окръжна прокуратура до дни, след което ще подлежи на анализ от страна на наблюдаващия прокурор. По тази причина, доколкото все още няма изготвен прокурорски акт, ще бъда предпазлив при коментара на това дело. Действително, трагедията е неописуема. Мога да отбележа, че прокурорът и разследващият полицай положиха неимоверни усилия за изясняване на обективната истина по делото“, допълни окръжният прокурор на Варна.

По думите му, на разследващите веднага е станало ясно, че смъртта на 4-годишната Мариела не е настъпила в резултат на огъня.

„Съдебните медици определиха и давността с оглед на находките. За съжаление не успяхме да установим причината за смъртта на момиченцето, независимо от положените усилия. Бяха направени и хистологични изследвания. Що се касае до това дали е имало насилие – ще отговоря най-общо, за да не изпадаме в зловещи подробности.

Няма следи от упражнено насилие,

което да е довело до смъртта на детето“, категоричен бе Красимир Конов.

Пред разследващите 22-годишната Мартина е обяснила, че дъщеря й е починала в резултат на болест.

„Изследвахме прикриването на смъртта на 4-годишното дете с оглед получаване на детски надбавки, но се оказа, че майката не е получавала детски надбавки“, допълни прокурор Конов.

Психиатрите са дали заключение, че двамата родители, Емил и Мартина са с нисък интелектуален статус, невъзможност за правилна преценка на някои обстоятелства, стремеж на омаловажаване на свое поведение, има данни, че са употребявали наркотици, но не са наркозависими. Майката на загиналите деца е израснала по социални домове и това е оказало влияние върху поведението ѝ, сочат още данните от разследването. Според вещите лица, „лъжата не ѝ е чужда“, тя е със занижени морални ценности и силно развит инстинкт за самосъхранение.

В момента двамата родителите са на свобода, тъй като срокът за задържането им, докато тече досъдебното производство, е изтекъл.

„Вярвам, че усилията, положени от прокуратурата и разследващите ще се увенчаят с успех и съдът ще отреди една наиистина справедлива присъда. По закон, ако говорим за умишлено убийство, наказанието е 15-20 години и доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В случая, тъй като има още един елемент – пожар, а при умишлен палеж с последвала смърт, законът предвижда от 5 до 15 години затвор. При палеж по непредпазливост със загинал, лишаването от свобода е до 5 години“, обясни окръжният прокурор на Варна.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук