фронтекс

Все повече мигранти проникват в Европейския съюз през новия маршрут от Мароко за Испания, предупреди директорът на Европейската гранична служба „Фронтекс“ Фабриче Леджери.

„Ако ме питате, какво предизвиква най-голям страх в момента, ще ви отговоря: Испания“, каза той в интервю за „Велт ам Зонтаг“.

Само през юни броят на нелегалните преминавания на испанската граница от мигранти, идващи от Африка, е достигнал 6000. Половината от тях са мароканци, а останалите идват от Западна Африка.

„Ако цифрите по това направление продължат да растат толкова интензивно, както в последните месеци, тогава този маршрут ще стане ключов“, добави директорът на Франтекс.

По данни на Международната организация по миграцията, през 2017 г. над 22 400 мигранти са дебаркирали на испанския бряг – почти три пъти повече, отколкото през 2016 г.

Фабриче Леджери подкрепя плана за откриване в африканските държави на лагери за спасени в Средиземно море мигранти. Идеята беше разработена на срещата на върха на ЕС, състояла се в Брюксел на 28 и 29 юни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук