Любов Собол /снимка: theins.ru/

В петък руските власти откриха криминално разследване срещу Любов Собол, съюзник на опозиционния лидер Алексей Навални, твърдейки, че тя е заплашила лице, за което Навални твърди, че е участвало в отравянето му.

Иван Жданов, ръководител на Фонда за борба с корупцията на Навални, написа в Tуитър, че разследващите са започнали разследване за неправомерно влизане „с използване на насилие или заплаха за неговото използване“, след като Собол позвънила на вратата на предполагаемия агент на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

А самият Навални допълва тази информация с подробностите, че полицията е нахлула рано в петък в апартамента на Собол и я е задържала, след като той подмами агент на службата за сигурност да признае, че отравянето му е било организирано. 44-годишният Навални заяви, че се е представял за длъжностно лице в Съвета за сигурност на Кремъл и е получил признание за вина от експерт по токсини от ФСБ, че отровата е била поставена в бельото му през август, за да го убие.

„Днес полицията дойде в апартамента на Любов Собол в 7 часа сутринта“, съобщи Фондът за борба с корупцията на Навални в Tуитър. Телефонът на 33-годишната сътрудничка на Навални е бил изключен и както говорителят на Навални Кира Ярмяш, така и шефът на фонда на Навални Иван Жданов казаха, че не знаят тя къде се намира.

На съпруга и дъщерята на Собол било позволено да напуснат жилището.

Западните правителства твърдят, че Навални е бил отровен с „Новичок“, създаден по съветско време нервно-паралитичен агент.

Собол отиде в понеделник вечерта в московския апартамент, където мъжът, с когото Навални бе говорил, живее. Тя беше задържана и прекара повече от шест часа в полицейско управление. В разговор с AФП по това време тя изрази загриженост относно евентуално разследване срещу нея

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук