На снимката: Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен

Великобритания и Европейският съюз сключиха търговска сделка в четвъртък, което им позволи, след 10 месеца интензивни преговори, да смекчат икономическия шок от Брекзит. Когато Обединеното кралство напусне единния пазар на ЕС след Нова година, няма да се сблъска с митата за търговия през Ламанша, въпреки че прекъсна половин век тясно партньорство.

„Върнахме си контрола над нашите закони и съдбата си. Върнахме си контрола над всякакви подробности на нашия регламент по начин, който е пълен и без ограничения“, заяви британският премиер Борис Джонсън.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен беше по-премерена в оценката си.

„В края на успешно приключване на преговори обикновено изпитвам радост. Но днес изпитвам само тихо удовлетворение и, честно казано, облекчение“, каза тя, цитирайки английския драматург Уилям Шекспир: „Раздялата е толкова сладка скръб.“

Тя също така предупреди, че, защитен от сделката от нелоялна британска конкуренция, „Единният пазар ще бъде справедлив и ще остане такъв“. Фон дер Лайен ризова 440-те милиона европейци, останали в 27-членния съюз, да оставят зад гърба си драмата от четирите години след референдума за британския Брекзит и да се обърнат към бъдещето.

„Казвам, че е време да оставим Брекзит зад нас. Бъдещето ни е изковано в Европа“, заяви тя.

Великобритания официално напусна ЕС през януари след посветен на „развода“ референдум през 2016 г., Тя стана първата страна, която се отдели от политическия и икономическия проект, роден след като континентът се възстанови от Втората световна война.

Лондон оставаше обвързан с правилата на ЕС по време на преходен период, който продължава до полунощ на 31 декември, когато Великобритания ще напусне единния пазар и митническия съюз на блока.

Солидни основи

Окончателното споразумение от 2000 страници беше задържано от спор в последния момент за риболова, тъй като Брюксел и Лондон се пазаряха за достъпа на рибарите от ЕС до водите на Великобритания от началото на 2021 година. Фон дер Лайен заяви, че въпреки че Обединеното кралство ще се превърне в „трета държава“, ще бъде доверен партньор. Джонсън, който се включи във властта, обещавайки да „реализира Брекзит“ – настоя, че това е „добра сделка за цяла Европа, както и за нашите приятели и партньори“.

Лидерите от континента бързо обявиха споразумението, постигнато „малко преди полунощ“, което премахва заплахата „развод с шутове“, ако Великобритания напуснеше ЕС без последващи правила след 47 години споделена история .

Ирландският премиер Майкъл Мартин – чиято държава-членка на ЕС би била силно засегната от липса на сделка – заяви, че споразумението е „възможно най-малко лошата версия на Брекзит“.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че е „уверена“, че сделката е „добър резултат“, а френския президент Еманюел Макрон – често представян като „Торбалан“ от британските таблоиди – изрази задоволство, че „единството и твърдостта на Европа се отплащат“.

Коледен подарък?

Джонсън триумфира на Бъдни вечер, наричайки сделката „подарък“ за Великобритания, но реакцията на други места във Великобритания беше по-сдържана.

„Мисля, че това се влачи твърде дълго“, каза 62-годишният Дейвид Ашби в Бостън, Линкълншир, обобщавайки настроението на мнозина.

В Лондон Шейн О’Нийл заяви, че е доволен, добавяйки:

„Щеше да е катастрофа, ако нямаше сделка.“

Но Анди Финч, също в Линкълншир, който е против Брекзит от самото начало, каза:

„Все още не мисля, че това е добра идея“, каза той. „Но това е положението. И просто ще трябва да видим.“

Ратифициране от държавите от ЕС

След обявяването на политическото споразумение комисията на Фон дер Лайен ще изпрати текста на останалите 27 европейски държави-членки. Техните посланици ще се срещнат в петък, на Коледа, и се очаква да отнеме два или три дни, за да анализират споразумението и да решат дали да одобрят временното му прилагане.

Парламентът на Обединеното кралство също ще трябва да прекъсне ваканциите си в края на годината, за да гласува сделката на 30 декември, а с опозицията, подкрепяща нейното изпълнение, това би трябвало да не срещне проблеми.

Но тъй като Великобритания е извън единния пазар и митническото пространство на ЕС, търговците, действащи от двете страни на Ламанша, все още ще бъдат изправени пред купчина нови регулации и закъснения, като анализаторите очакват и двете икономики да понесат щети.

Въпреки това заплахата от връщане към митата ще бъде премахната и отношенията между бившите партньори ще останат на по-сигурна основа.

Това ще се разглежда като победа от Джонсън, както и като успех за Фон дер Лайен и нейния главен преговарящ Мишел Барние, които водиха почти 10 месеца интензивни преговори с британеца Дейвид Фрост.

След „изненадващия очакван“ референдум през 2016 г. европейските столици бяха обезпокоени, че ако толкова голям съперник на прага им дерегулира своята индустрия, фирмите им ще се изправят пред нелоялна конкуренция.

Брюксел настояваше, че единственият начин да се запази сухопътната граница между Ирландия и Обединеното кралство е да се запази Северна Ирландия, британска провинция, в рамките на европейския митнически съюз.

Последното препятствие

Членовете освен това се противопоставиха на отказа от достъп до богатите на риба води на Великобритания. Въпросът за рибата се появи като последният препъникамък тази седмица, когато Лондон настоя за намаляване на дела на риболовния флот на ЕС от приблизително 650 милиона евро годишен извоз с повече от една трета, като това се осъществи в пордължение на три години.

ЕС настояваше за 25 процента в продължение на поне шест години. В крайна сметка окончателното споразумение стъпи на числото на ЕС, но съкрати продължителността на преходния период на пет години и половина, каза представител на ЕС. След това време достъпът до риболовните зони на Великобритания ще се договаря ежегодно.

 

Текст: АФП. Заглавие: „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук