Киев има готовност да заведе дело срещу руската компания „Газпром“, ако тя откаже да съдейства за транспортирането на газ от Централна Азия през газопреносната система на Украйна. Това съобщи ръководителят на украинската компания „Нафтогаз“ Юрий Витренко в интервю за британския вестник The Financial Times.

Според Витренко „Нафтогаз“ подготвя официални искания за разрешение за транзит на газ от Централна Азия през тръбите на „Газпром“.

„Ако те откажат, тогава следващата стъпка ще бъде подаване на жалба до Европейската комисия исъда“, каза Витренко, отбелязвайки, че този процес може да отнеме няколко години.

„Говорим за десетки милиарди кубически метра природен газ. Само газ от Централна Азия може да запълни цялата украинска газотранзитна система“, добави директорът на „Нафтогаз“.

По-рано Витренко заяви, че „Нафтогаз“ ще разгледа възможността да започне ново арбитражно производство срещу „Газпром“, което се предвижда от настоящия договор за транзит на газ.

През февруари 2020 г. Витренко, като изпълнителен директор на „Нафтогаз“, съобщи, че украинската страна може да заведе дела срещу „Газпром“ за „злоупотребата с доминиращото си положение“ по новия транзитен договор.

Тогава той заяви, че размерът на исковете срещу руския енергиен гигант може да възлезе на около 17,3 милиарда долара.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!