разследване на Боршош
на снимката: Мирослав Боршош

Общински съветници на „Демократична България“ настояха институциите да се сезират и да разследват разходите в първата година на управление на НДК от Мирослав Боршош. Според позицията им, изпратена до медиите, той се е възползвал от държавни средства, за да води луксозен живот.

Припомняме, че преди няколко месеца Боршош беше оправдан по обвиненията по друго дело за безстопанственост във връзка с ремонтите в НДК преди европредседателството. Като причина беше посочено неясното обвинение към него.

Съветниците от „Демократична България“ обаче настояват прокуратурата, АДФИ и икономическа полиция да разследват и по-ранен период от управлението на Боршош.

Яна Тодоранова, Михаил Паргов и Симеон Ставрев напомнят, че още с встъпването си в длъжност като изпълнителен директор на НДК през 2014 г. той наследява 9 милиона лв. резерв, който е изразходван за една година за ремонти, разширяване на щата и хонорари.

Сред разходите обаче личат и 23 000 лева за осигуряване на луксозен начин на живот на самия Боршош. Изброени са и конкретни харчове – 19 800 лв. за заведения и ресторанти в България и чужбина, 1500 лв. за куфар Bricks и мобилен телефон за 2500 лв. без да са одобрявани от Съвета на директорите. Всички те фигурират в документите, с които съветниците разполагат.

„Смятаме, че има достатъчно факти и обстоятелства, заради които отговорните органи би следвало да се самосезират – прокуратурата, АДФИ, икономическа полиция. Редно е това дружество да бъде одитирано от Сметната палата и да се върне до годините на управление на г-н Боршош. Като политическа сила в следващия парламент ще настояваме да се предизвика такъв одит и ще следим дали институциите ще си свършат работата“, обяви Яна Тодоранова от групата на „ДБ“.

Тримата общински съветници припомнят и сделките, които Боршош прави в миналото директно с Делян Пеевски или с фирми от неговото обкръжение. Боршош два пъти е продавал своя бизнес на медийната група на санкционирания от САЩ бивш депутат от ДПС. Отделно през годините е бил в редица съдружия с Мартин Радославов, също смятан за част от медийното обкръжение на Пеевски, става ясно от позицията. Това е и аргументът им той се оттегли като заместник-кмет на София по култура, образование, младежки дейности и спорт. Според тях „човек с такъв морал в момента отговаря за културата, образованието и децата в София“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!