Лидерите от Г-7
Лидерите от Г-7 Снимка: АП

Лидерите на страните от Г-7 призоваха днес Китай да окаже натиск върху Русия за прекратяване на агресията срещу Украйна, като същевременно изтъкнаха, че искат „конструктивни и стабилни“ отношения с Пекин, предаде Франс прес.

„Готови сме да градим конструктивни и стабилни отношения с Китай“, се казва в съвместна декларация на лидерите от Г-7, разпространена днес.

В текста се обръща внимание на това, колко е важно да има откровен диалог с китайските власти. В същото време лидерите от Г-7 се обявяват категорично против каквато и да била китайска „милитаризация“ на Азиатско-тихоокеанския регион.

Декларацията е плод на преговори между страни като САЩ, които настояват за по-твърда позиция, и европейските им партньори, които искат да избегнат конфронтацията с Китай.

„Необходимо е да си сътрудничим с Китай, като вземем предвид ролята му в международната общност и размера на икономиката му“, изтъкват лидерите от Г-7.

„Призоваваме Китай към диалог с нас, включително в рамките на международни форуми, по въпроси като климатичната криза и биоразнообразието“, се казва още в декларацията.

„Насърчаваме Китай да работи за траен и устойчив световен мир, базиран на спазването на териториалната цялост“ на държавите, „включително и посредством директен диалог с Украйна“, призовават лидерите от Г-7.

По тайванския въпрос те отново отправиха призив за мирно решение на разногласията с Китай.

Позицията на страните от Г-7 за Тайван не се променила, подчертават лидерите.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук