Снимката е илюстративна
На снимката: изтребител F-16

Четири от поръчаните американски изтребители Ф-16 ще бъдат доставени на България в началото на 2025 г., обяви в парламента министърът на отбраната Димитър Стоянов. Те ще бъдат разположени в авиобаза „Граф Игнатиево“, която все още не е подготвена за свръхмодерните машини.

Когато кабинетът „Борисов 3“ поръча и авансово плати 8 изтребителя, денят на доставката им изглеждаше далеч. Тогава всякакви говорители и политици осъждаха ранното заплащане на самолетите като ненужно. Трудно българското общество разбра, че това са уникални машини, които дават надеждна защита. Точно по тази причина обаче проруските сили у нас надигнаха такъв вой, защото, когато една държава има на въоръжение подобни изтребители, никой не може да я нападне безнаказано.

Още когато бяха поръчани първите осем изтребителя, направи впечатление, че БА и ръководството на ВВС не проявиха особен ентусиазъм. Напротив, непрекъснато през тези години те си искаха остарелите руски „Миг“-ове и намираха начини да източат стотици милиони левове за поддръжката им. А това са пари, хвърлени буквално на улицата.

Когато вчера министърът на отбраната Димитър Стоянов обяви в парламента, че първите четири Ф-16 ще пристигнат в началото на 2025-а, се разбра нещо, което подозирахме – пистата на авиобаза Граф Игнатиево не е направена. Този факт говори за абсолютно безхаберие, може да се каже саботаж, защото, ако беше спазен първият срок за доставка на самолетите, нямаше да има писта. Добре че закъсняха. Не сме убедени обаче, че ръководството на армията ни ще е готово с инфраструктурните промени в Граф Игнатиево до началото на 2025-а.

Още по-интересно е какво става с обучението на пилотите ни. Ясно е, че трябва да имаме подготвени поне десетина на първо време. Досега в общественото пространство се появи само информация, че имаме един обучен пилот и втори, който се обучава. А къде са останалите? Ясно е, че този, който лети на „Миг“, не може да управлява свръхмодерен самолет, какъвто е Ф-16.

В общественото пространство се промъкна и друга информация – че повечето от изпратените в САЩ наши пилоти за обучение на Ф-16 са върнати поради непригодност. Ръководството на БА дължи отговор на обществото на въпроса дали са изпратени нови. В крайна сметка данъкоплатците дават пари и не знаят какво ще получат насреща. Досега налице са два факта – няма писта, няма и пилоти за американските изтребители. Това пък води до извода, че БА няма желание и възможност да посрещна такава модерна техника.

Самоналага се сравнението с Украйна, която моли за далеч по-стари модели изтребители и не ги получава, а ние сякаш не искаме далеч по-модерни машини.

Една от причините за тази професионална леност, обхванала армията ни, е, че в момента тя се ръководи от генерали, които са руски възпитаници. Пилотите ни също са такива.

Очевидно е, че трябва да дойде ново поколение пилоти, които са по-можещи и знаещи и са в състояние да управляват модерните електронни устройства. Защото съвременната армия е армията на технологиите. Фуражките и зелените чорапи отиват в историята.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук