Г-7 обмислят нови санкции срещу Русия

Външните министри на страните от Г-7 заявиха днес, че ще има сериозни последици, ако Русия използва ядрени, химически или биологични оръжия, предаде „Ройтерс“.

„Безотговорната ядрена реторика на Русия е недопустима“, казаха министрите в съвместно изявление, като отново призоваха Москва да спре войната в Украйна.

„Днес ние създаваме координационен механизъм на Г-7, за да помогнем на Украйна да поправи, възстанови и защити своята важна енергийна и водна инфраструктура“, заявиха те в края на двудневна среща в Германия.

„Ние твърдо ще подкрепяме Украйна колкото е необходимо“, казаха министрите, като добавиха, че страните от Г-7 са се ангажирали да помагат на Украйна тази зима.

Г-7 призова още за мирно уреждане на споровете в Тайванския проток и напомни на Китай да се въздържа от заплахи или от използване на сила.

Държавите от Групата на седемте най-богати демокрации също така казаха, че ще продължат да повдигат пред Китай въпроса за съобщаваните нарушения на човешките права в страната, включително в Синдзян-Уйгурския автономен район и Тибет.

Те заявиха, че ще продължат да се стремят към конструктивно сътрудничество с Китай и че няма промяна в основните им позиции за Тайван, включително заявената политика за един Китай.

Страните от Г-7 осъдиха дейността на руската наемническа компания „Вагнер“ в Мали и на други места в Африка, където нейни бойци са обвинявани в нарушения на човешките права.

„Ужасени сме от злоупотребите и нарушенията на човешките права спрямо гражданско население, включително извършените от терористични групировки и свързаните с Русия сили на групата „Вагнер“ в Мали“, заявиха външните министри на Германия, Великобритания, Канада, Франция, Италия, Япония и САЩ.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук