Петролът
Снимката е илюстративна

Финансовите министри от Групата на седемте страни се споразумяха днес да наложат ценови таван на руския петрол, за да намалят приходите на Москва от войната в Украйна и същевременно да избегнат скокове на цените, предаде „Ройтерс“. Русия пък заяви, че ще спре продажбите на петрол на страните, които го налагат.

Министрите от богатите демократични държави от Г-7 потвърдиха ангажимента си към плана след виртуална среща. Те обаче заявиха, че ключовите детайли, включително равнището на ценовия таван на барел, ще бъдат определени по-късно „въз основа на редица технически данни“, които ще бъдат договорени от коалицията от държави, които го прилагат.

„Днес потвърждаваме съвместното си политическо намерение да финализираме и приложим всеобхватна забрана на услугите, които дават възможност за морски транспорт на суров петрол и петролни продукти с руски произход в световен мащаб“, заявиха министрите от Г-7.

Предоставянето на доминирани от Запада морски транспортни услуги, включително застраховане и финансиране, ще бъде разрешено само ако руските петролни товари се закупуват на или под ценовото равнище, „определено от широката коалиция от държави, които се придържат към и прилагат ценовия таван“.

Високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ заяви пред репортери, че коалицията ще определи конкретен ценови лимит в долари за руския суров петрол и два други за петролните продукти – без отстъпки спрямо цените на световния пазар – и ценовото равнище ще бъде преразглеждано при необходимост.

„Този ценови таван на руския петролен износ има за цел да намали приходите на Путин, затваряйки важен източник на финансиране на агресивната война“, заяви германският министър на финансите Кристиан Линднер, настоящ председател на финансовите въпроси на Г7. „В същото време искаме да ограничим повишаването на световните цени на енергията. Това ще сведе до минимум инфлацията в световен мащаб.“

Отговорът на Русия

В отговор на изявлението на Г7 Кремъл заяви, че ще спре да продава петрол на страните, прилагащи ограничението на цените, като заяви, че това ще дестабилизира световните петролни пазари.

„Ние просто няма да си сътрудничим с тях на непазарни принципи“, заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Служителят на Министерството на финансите на САЩ заяви, че Русия няма да има друг избор, освен да продава петрол на намалени цени в съответствие с ограничението, тъй като Индия, Китай и други страни извън коалицията все още ще искат да купуват петрол възможно най-евтино и алтернативната застраховка ще бъде значително по-скъпа.

„Получихме положителни сигнали от други страни, но все още нямаме твърди ангажименти“, заяви високопоставен източник от Г-7 относно усилията за привличане на други страни в коалицията. „Искахме да изпратим сигнал за единство към Русия, а също и към страни като Китай“.

Съобщението на Г7 не оказа голямо влияние върху цените на суровия петрол, които се повишиха в очакване на дискусията на ОПЕК+ за съкращаване на добива в понеделник на фона на по-слабото търсене.

Министрите заявиха, че ще работят за финализиране на подробностите, чрез собствените си вътрешни процеси, като се стремят да ги приведат в съответствие с началото на санкциите на Европейския съюз, които ще забранят вноса на руски петрол в блока от декември.

Г-7 се състои от Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати.

Ценообразуването

Министерството на финансите на САЩ изрази загриженост, че ембаргото на ЕС може да предизвика борба за алтернативни доставки, което да доведе до скок на световните цени на суровия петрол до 140 долара за барел, и от май насам насърчава въвеждането на таван на цените като начин да се запази доставката на руски суров петрол.

Цените на руския петрол се повишиха в очакване на ембаргото на ЕС, като суровия петрол Urals се търгува с отстъпка от 18 до 25 долара за барел спрямо Brent, което е по-малко от отстъпката от 30 до 40 долара по-рано тази година.

Още икономически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук