Мария Габриел
на снимката: еврокомисарят Мария Габриел

Еврокомисарят Мария Габриел е водачът на листата на ГЕРБ и СДС за европейските избори. На второ място е Анрей Ковачев, след него са Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов. На шесто място е кандидатът на СДС Александър Йорданов, а на седмо – Лиляна Павлова.

Мария Габриел благодари на Бойко Борисов за доверието да бъде водач на листата на ГЕРБ и кандидатите на СДС.

„Доверие, но и отговорност, защото днес повече от всякога действията, идеите на всеки един от нас трябва да бъдат олицетворение на ценностите и политиките, които ЕНП защитава”, каза тя.

Габриел отправи предложение към другите водачи на листи и кандидати за ЕП.

„Нека заедно по време на тази кампания определим брой теми, по които всички ще защитаваме интересите на България в следващия ЕП”, допълни Мария Габриел.

От своя страна Александър Йорданов (СДС) каза:

„Днес е един хубав ден за българската демокрация. Днес ние си подаваме ръка в името на едно още по-добро настояще и бъдеще за Европа и България”, посочи той.

Премиерът Бойко Борисов призова симпатизантите и членовете на ГЕРБ да не влизат в езика на омразата.

„С всичките ни грешки продължаваме да сме първа сила. Дори и като грешим си понасяме наказанията, вземаме си забележка и повече не го допускаме”, каза Борисов.

И добави:

„За нашите опоненти в ляво не искам да говоря, не са ми интересни. Нагледал съм се, наслушал съм се на всякакви кампании. То не бяха боксьори, борци. По ме е яд за тези, които са в дясно и се борят да имат един или двама евродепутати и цялата им кампания ще бъде против нашия съюз. Тяхната задача е да рушат нашия съюз и да върнат БСП на власт. Добре, като свалим ГЕРБ и СДС какво ще правим, дали си задават този въпрос. Какво ще приложат в кампанията нас не ни интересува, то е ясно. Лошо е, когато ни хванат в грешка. За хората от БСП апартаментите и ниските цени са никакъв проблем, те са свикнали да живеят в резиденции и държавни жилища от 9 септември до ден днешен и никой не им ги взе. Те прибраха след 9 септември всичко на хората – и ниви, и имоти, и добитък”.

Премиерът добави:

„Лошо ни удариха и от това зависи дали сме си сложили добра и голяма обеца на ухото. Нямам съмнения, че тази листа е по-добра от всяка една. Гледайки я човекът вижда успели, млади интелигенти, можещи и красиви хора,каза още Борисов. Той добави, че е оптимист за Европа”.

Финансовият министър Владислав Горанов от своя страна каза, че естественият път на българската икономика и на дебата в България „трябва да бъде колко повече и колкото по-бързо можем да се интегрираме в европейската инфраструктура във всеки един от нейните елементи”.

Той добави, че от последните европейски избори досега минималната работна заплата е нараснала с 65%, за същия период средната работна заплата е нараснала с близо 50%, а БВП с 40.

Горанов припомни, че основният външноикономически партньор на България е ЕС и държавите от него.

Листа на ГЕРБ и СДС изглежда така:

№1 Мария Габриел – настоящ евродепутат

№2 Андрей Ковачев – настоящ евродепутат

№3 Андрей Новаков – настоящ евродепутат

№4 Ева Майдел – настоящ евродепутат

№5 Асим Адемов – настоящ евродепутат

№6 Алескандър Йорданов – СДС

№7 Лиляна Павлова – депутат

№8 Емил Радев – настоящ евродепутат

№9 Ивелина Василева

№10 Марин Захариев

№11 Иво Ралчовски

№12 Младен Шишков – депутат

№13 Николай Диков

№14 Камен Костов – зам.-областен управител на Сливен

№15 Йоана Йончева – Фильова

№16 Жечо Станков – зам.-министър на енергетиката

№17 Илия Лазаров СДС

Двете партии подписаха споразумение за съвместно явяване на изборите през май.

Преди дни премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на СДС Румен Христов сложиха подписите си под споразумението.

В листата ще има двама представители на СДС, като единият от тях ще е на шесто място.

Александър Йорданов ще е кандидатът за евродепутат, който ще заеме шестото място в общата листа.

Главният секретар на СДС Илия Лазаров също ще е в листата, но още не е ясно на кое място.

„Ще се борим за един по-добър резултат съвместно“, каза тогава Бойко Борисов, който определи името на Йорданов като знаково за СДС.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов от своя страна заяви, че в ГЕРБ очакват да имат най-много евродепутати в следващия Европейски парламент.

„Задължително трябва да имаме поне 6 евродепутати, като по всеобщо мнение 7 души също е напълно реалистична прогноза. Защо да нямаме и 8?“, добави Цветанов.

Президентът Румен Радев насрочи за 26 май 2019 година изборите за членове на Европейския парламент от Република България.

Избирателната активност на Евроизбори 2014 беше 35,84%. По разпределение на мандатите резултатите показаха за ПП ГЕРБ 6 мандата, за Коалиция за България – 4 мандата, ДПС също спечелиха 4 мандата, България без цензура получи 2 мандата, а Реформаторският блок – 1 мандат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!