ГЕРБ, СДС, Румен Христов, Бойко Борисов, Цветан Цветанов
На снимката: премиерът Бойко Борисов, лидерът на СДС Румен Христов и зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов

ГЕРБ и СДС се споразумяха да участват с единна листа на европейските избори през 2019 година, съобщи зам.-председателят на партията ГЕРБ Цветан Цветанов преди премиерът и председател на партията Бойко Борисов и председателят на СДС Румен Христов да сложат подписите си под споразумението. Премиерът и лидер на управляващата партия обеща, че партньорството ще е напълно коректно и кандидатите на СДС ще бъдат подкрепени от структурите на ГЕРБ.

„Нашата цел е да изпратим максимален брой от България в Европейската народна партия“, заяви Цветанов и прочете предизборното споразумение.

ГЕБР и СДС се обединяват около това избраните евродепутати от общата листа да поемат категоричен ангажимент, че през целия си мандат ще бъдат част от ЕНП в Европейския парламент. Второто решение е в листата да има двама представители на СДС, като единият от тях на шесто място.

В предизборните материали двете партии са се споразумели да присъстват символите или наименованието на ГЕРБ, СДС и ЕНП.

„Обединяваме се около решението нашите избраници да работят за влизането на България в Шенген и Еврозоната, както и против Европа на две скорости и всякакви разделителни линии между държавите-членки в ЕС“, прочете Цветан Цветанов предизборното споразумение.

Председателят на СДС Румен Христов съобщи, че първоначално са имали 15 имена, след което намалели до 12, тъй като трима, включително и самият той, са си направили отвод. Другите отказали се са Владимир Кисьов и Теодор Петков.

„СДС заявява, че ще даде всички сили за успешно явяване на изборите“, каза Румен Христов, след като положи подписа си до този на Борисов.

Александър Йорданов ще е кандидатът за евродепутат, който ще заеме шестото място в общата листа на ГЕРБ и СДС. Главният секретар на СДС Илия Лазаров ще заеме последното място в листата, допълни председателят Христов.

„Ще се борим за един по-добър резултат съвместно“, каза от своя страна Бойко Борисов, който посочи Йорданов като знакова фигура за СДС.

Премиерът гарантира, че структурите на партията му ще работят коректно за кандидятите на СДС и „няма да дапускаме номерца с преференциите“, както това се случвало на предишни избори.

Новата коалиция фактически получи подкрепата на ЕНП още преди да бъде осъществена. Още на първите консултации представителите на двете партии заявиха, че обединяването им е в резултат на призива на председателя на ЕНП Жосеф Дол партиите-членки на европейската десница да излязат в общ фронт на евровота.

„Демократична България” преди това отхвърли възможността за партньорство със СДС, ДБГ и Земеделците на Николай Ненчев.

Председателят на СДС Румен Христов многократно заявяваше желанието на партията да бъде в един политически формат с „Демократична България”, но не получи положителна реакция от дясното обединение.

„Действително трябва да ограничим възможността за пилеене на демократични гласове, а трябва да гласуваме за ЕНП и да дадем подкрепата си за нея. Убеден съм, че с подобни срещи ще може да консолидираме всички демократично мислещи български партии, които да подкрепят силната листа“, заяви Цветан Цветанов на срещата миналата седмица.

От своя страна лидерът на СДС Румен Христов каза:

„Констатирахме, че по отношение на европейската политика нямаме разминавания и ако участваме заедно на изборите, няма да има загуба на десни гласове. Събитията се развиха динамично след писмото, което получихме от председателя на ЕНП… За нас от СДС, като най-старата формация-член на ЕНП, сътрудничеството с най-голямата партия-член на ЕНП за евроизборите, е нещо нормално и логично. Ще продължим да работим в тази посока.”

По този начин демократичната коалиция, намираща се вдясно от ГЕРБ, пропиля поредна възможност да се яви единна на изборите и да бъде сериозна алтернатива и коректив на управлението на ГЕРБ, коментират анализатори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!