Даниела Дариткова, Цветан Цветанов
на снимката: Даниела Дариткова, Цветан Цветанов

Председателят на Здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова ще оглави парламентарната група на управляващата партията. Това съобщи на брифинг премиерът Бойко Борисов.

„Уважавана от партията, доктор. Човек с качества и най-вече може да контролира групата в добрия смисъл на думата”, каза министър-председателят.

В Народното събрание Дариткова каза:

„Ще търся устойчивото парламентарно мнозинство, което е изключително важно, за да функционира правителството и за да покажем стабилност в държавата”.

И добави:

„В тази кризисна ситуация смятам, че това е предложение, наситено с големи отговорности. Приемам го със съзнание за оценката, а от друга страна като предизвикателство, защото никога няма да мога да бъда Цветанов в парламентарната група. Вярвам, че в рамките на моите възможности ще търся консенсуса“.

Тя увери, че изпълнявайки новата си длъжност ще търси диалог с всички парламентарни групи:

„Няма да променим своето поведение, защото ще бъдем последователни и ще продължим да изпълняваме програмата си“, каза още новият председател на групата. На въпроса дали е получила подкрепа от всички свои колеги, тя отговори: „Разчитам на тази подкрепа и трябва да се боря за нея ежедневно“.

РЕАКЦИИТЕ В ПАРЛАМЕНТА

В последния ден на Цветанов парламента, той се похвали, че колегите му са му направили интересен подарък:

„Колегите ми направиха приятна изненада – подариха ми маратонки и ми казаха, че със свободата, която вече имам, мога да продължа да бягам в този дълъг политически маратон”.

Днес е последният ден на Цветанов в парламента, защото на пленарното заседание в петък предстои оставката му да бъде гласувана от депутатите.

Той изрази готовност да помага на Даниела Дариткова в изпълняването на задълженията на новия ѝ пост.

„Връзката остава толкова силна, колкото е била и досега“, каза още Цветанов.

От своя страна Дариткова също получи подарък – огромен букет Цветя за новата и длъжност.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза от своя страна:

„Бих пожелал всичко най-добро на г-жа Дариткова – цветя и рози по пътя ѝ прашен и карамфили за нашата любов. Ще я подкрепяме тогава, когато има за какво, но ще си отстояваме нашите позиции”.

Според него е възможно след смяната в ръководството на групата да има определен преходен период.

„Диалогът ни с ГЕРБ ще върви конструктивно. Ние ще подкрепяме всички текстове, не само от ГЕРБ, но и от другите партии – парламентарно и непарламентарно представени, които са в ползва на българския народ”, каза от своя страна лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.

И добави:

„Г-жа Дариткова е един от най-старите и високопоставени кадри в ГЕРБ. Това си тяхно вътрешнополитически избор и ние няма защо да го коментираме. Ще работим с този, който си изберат от ГЕРБ“.

Според Марешки промяната в ръководството на най-голямата парламентарна група няма да попречи на работата на законодателния орган.

Председателят на ПГ на „Обединени патриоти” Волен Сидеров от своя страна каза:

„Не очаквам трусове след напускането на Цветан Цветанов”.

Според Сидеров не се очакват проблеми с кворума на заседанията.

Лидерът на „Атака“ подчерта, че той ще подкрепи с гласа си оставката по време на гласуването ѝ в петък, защото това е волеизявлението на Цветанов.

Волен Сидеров коментира и избора на Даниела Дариткова за шеф на групата на ГЕРБ в парламента.

„Тя е един комуникативен човек, спокоен и не виждам проблеми по отношение на комуникацията с нея“, смята той. Сидеров припомни, че самият той преди време предвиди такова разместване.

„Ще работим с Дариткова. Не виждам проблем в това, че се променя председателят на ПГ на ГЕРБ. Не виждам драма“, каза още той.

АПАРТАМЕНТЪТ НА ЦВЕТАНОВ

Дотук се стигна, след като в сряда Цветан Цветанов обяви, че напуска парламента. Повод за оставката му е имотният скандал, от който стана ясно, че Цветанов е придобил луксозен апартамент в сграда на фирма „Артекс”, със собствен ВИП асансьор, водещ от гаража до всекидневната в престижния квартал „Изток”, на четири пъти по-ниска цена от пазарната.

Цветанов се сдобил с 315 квадрата в луксозната сграда през юни миналата година. Апартаментът струва над 380 000 лева или по 627 евро на квадрат, а пазарната цена на квадратен метър в сградата започва от 1800 до 3000 евро/кв.м (а и по принцип имотите в този квартал са изключително скъпи).

Новият апартамент на Цветанов се намира в наградената през 2017 г. „Сграда на годината“. Това е кооперация на фирма „Артекс“ на име „Летера“, известна още като „Къщата на буквите“. Зданието се намира в столичния квартал „Изток“, на улица „Латинка“.

Апартаментът е разположен на последния етаж и заема площ от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е отделен от останалите в сградата. Има и предверие с „ВИП асансьор“, чиято шахта е собственост на Цветанови. Общата площ на недвижимата собственост е малко над 315 кв. м.

За да плати новото си жилище, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов разменя със строителя две свои жилища заедно с две паркоместа, на стойност 290 000 лева. Доплаща и 100 000 лева.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!