Петър Стоянов
На снимката: Бившият президент Петър Стоянов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг президентът на Република България в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов направи равносметка на пътя на страната ни към НАТО в ден преди да отбележим 15-ата годишнина от членството си в Алианса.

Макар и светът да се променя заедно с отношенията между държавите, НАТО трябва да съществува, защото  дава незаменима сигурност както на нашата страна, така и на всички останали членки, категоричен бе Стоянов.

„Всичко в този свят се променя, НАТО също се променя. Но променящият се днешен свят доказва още веднъж, че е важно НАТО да съществува. Имаше гласове защо след като Варшавският договор се разпусна, защо и НАТО да не се разпусне. Доказано е и още нещо – в НАТО България е много по-сигурна и много по-спокойна за своята сигурност. В това няма никакво съмнение.”

Мястото на България винаги е било в Европа, а развитието й трябва да се движи по Западен модел, категоричен е президентът Стоянов. Макар и 45-годишният комунистически режим и неговите внушения да откъснаха част от обществото ни от тази идея за дълго време, страната ни намери верния път.

Именно този път започва на практика формално през 1997 г., когато президентът Петър Стоянов възлага на служебния премиер Стефан Софиянски да изготви и подаде молба за членството на България в НАТО.

Подкрепата на България за действията на НАТО по време на Косовската криза, както и първото и единствено държавно посещение на американски президент у нас обаче са ключовите моменти, след които вече нямаше връщане назад, категоричен е Стоянов.

Цялото интервю с Петър Стоянов може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!