Румен Христов е доктор по икономика. Член на СДС от началото на 1990г. Един от основателите на СДС в община „Студентска“.
От 2009 г. е заместник – председател на СДС. След спечелване на отворени първични избори срещу представителя на ДСБ, е издигнат за кандидат – президент на автентичната десница през 2011г.
Бил е заместник-министър в кабинета на Филип Димитров и два пъти министър на земеделието и храните в кабинета на Ренета Инджова и в правителството на Стефан Софиянски. Бил е съветник на д-р Жельо Желев.
От 1997г. до 2002г. е главен секретар на Администрацията на президента Петър Стоянов.
Народен представител и Председател на комисията по земеделието и храните в 43 – то Народно събрание.
На Националната конференция на СДС на 7 юли 2018 г. той беше избран за председател на партията.

 

 

Г-н Христов, СДС стои в основата на българската демокрация, тя извърши и най-значимите икономически и политически реформи, начерта и пътя на България към ЕС и НАТО. Днес, в навечерието на европейските избори, какво ще предложите на българските избиратели?

Първо ми се иска да обединим вота на всички десни хора и демократи, разбира се, така че този вот да не бъде разпилян, този вот да генерира същия (а дори трябва да се борим за по-голям) брой депутати в европейския парламент.

Дори и малко пресилено да Ви се струва, за мен ЕС е поставен на изпитание. За мен оцеляването на ЕС в този му вид трябва да се състои и това до голяма степен зависи от Европейската народна партия (ЕНП), която е водещата партия в ЕП.

Да, ЕС има нужда от реформи, да, ЕС има нужда от ускоряване на процесите за интеграция на останалите държави, но той първо трябва да бъде съхранен такъв, какъвто е, а след това да го реформираме.

Аз съм притеснен от настъплението на евроскептици, на крайнодесни и крайнолеви формации, които говорят за разтрогване на този договор и за разпад на ЕС. Аз мисля, че България видя какво е да се член на ЕС, облагите са ясни на всеки български гражданин и трябва да направим всичко възможно ЕС да продължи да съществува, разбира се работейки по-добре.

Какво ще направи СДС, така че да засили посланията си към българските граждани, защото като че ли в демократичната общност най-слабо се чува гласът на Вашата партия?

СДС е балансирана партия с 30-годишен опит. По-малко кресливи сме, ако мога така да се изразя, без да се опитвам да обиждам някого. Ние имаме ясна и последователна политика. Смятаме, че България, освен че трябва да бъде член на ЕС, трябва да бъде член на еврозоната. Така ще избегнем евентуалното разделение на ЕС на няколко скорости и оставането на България извън водещите държави.

Мястото на България е в Шенген. Имаме нужда от задълбочена интеграция, защото разликата между Източна и Западна Европа е видима. Ние ще настояваме за единна охрана на външните граници на ЕС, за задълбочаване на процесите на единна външна политика, единни отбранителни сили, каквото и да означава това. Изобщо процеси, свързани с интеграцията.

Ускорена интеграция, защото само така България би могла да започне да догонва старите страни членки на ЕС.

Преди малко споменахте за обединение на дясномислещите хора и партии в България – с кого сте преговаряли и докъде са стигнали преговорите? Каква беше причината на парламентарните избори преди две години, когато всички партии от демократичната общност спечелиха по около 3 % от гласовете, да не се явите на изборите заедно?

Преди 2 години трите формации от автентичното дясно спечелиха три пъти по три процента. Ние спечелихме около 300 хил. гласа, които не са представени в парламента. Това е липса на далновидност от наша страна и силно его, характерно за десницата.

За мен най-важното е да обединим избирателите. Формациите могат да се разберат, могат и да не се разберат по определени теми, но аз смятам, че трябва да се търсят по-скоро темите, които ни обединяват, а не тези, които ни разединяват.

Винаги могат да се намерят въпроси, които не са подкрепени от всички формации, още повече че ние говорим за коалиция, а не за партия. Ако бяхме еднакви като мислене, щяхме да бъдем в една формация, нямаше да бъдем разделени.

СДС е много последователна формация, ние имаме самочувствието на 30-годшна партия. Всичко, както казахте Вие в началото, хубаво, случило се в България, става благодарение на СДС. Да, в момента не сме тази сила, която бяхме, но ние сме същите сериозни политици, каквито бяхме преди години и трябва да отвоюваме мястото си в българския политически живот.

С кого сте преговаряли за обединение и ще има ли скоро новина в тази посока?

Ще започна от това с кого не можем да бъде заедно. Няма как да бъдем заедно с основния ни опонент, подчертавам. Основният опонент на СДС е БСП. Ние сме дясна формация и е логично левицата да бъде наш основен опонент. Няма да разговаряме с БСП, няма да разговаряме с ДПС, няма да разговаряме с „Атака”. Приключиха разговорите по настояване на г-н Марешки с „Воля”.

Де факто сред формациите, с които бихме могли да разговаряме и разговаряме, на първо място е Демократична България. С тях имахме много срещи на лидерско ниво, проведохме и първите преговори във формат лидери на отделните формации, плюс част от техните ръководства.

Имаме и разговори с представители на „Обединени патриоти”, по-скоро НФСБ и ВМРО. Така че разговорите предстоят. Може да се стигне и до разговори с най-голямата политическа формация, макар че те имат традицията да се явяват самостоятелно.

Но нека да подчертая – ние в момента говорим за евроизбори. Не говорим за избори за местен парламент или местни избори. Ние говорим за избори за ЕП. Там ние трябва да гарантираме, че евродепутатите, които ще изпратим, ще защитават интересите на дясната общност от една страна и от друга страна интересите на България.

„Демократична България” обаче доста остро критикува политиките на правителството на Бойко Борисов, докато Вие от СДС сякаш предпочитате по-меко говорене спрямо ГЕРБ. Бойко Борисов ли е причината да няма обединение в дясно?

Не, СДС е заявила категорично, че е опозиция на това управление, не само защото не сме в парламента, а просто защото много от нещата, които се случват, на нас не ни харесват. Само че ние  не персонализираме нещата. Ние заявяваме, че моделът е порочен, че има нужда от смяна.

Стигнахме до това да говорим, че трябва да бъдат направени промени в Конституцията, и то много сериозни, за да може този порочен модел, наложен след 2001 г. да се промени. За този модел не е виновен само ГЕРБ. Не искам да бъда адвокат на ГЕРБ, но тук трябва да споменем и това, което беше извършено от НДСВ, от Тройната коалиция, от правителството на Орешарски.

Има много неща, които трябва да бъдат променени. Ние имаме последователна позиция по отношение на управлението в България. Тя не е крайна, но пак казвам: за мен проблемът е системен, а не кадрови. Това, че бихме сменили един лидер на управляващото мнозинство с друг, едва ли ще промени нещата.

Затова искаме коренна промяна, започваща с промяна на Конституцията, смяна на модела и ориентиране към европейските модели на управление.

Вчера беше ден за прошка. Трябва ли СДС да поиска прошка от някого?

О, да. Поисках прошка вчера на всички СДС-ари и на всички дясномислещи хора, на всички демократи и ще Ви кажа защо. Защото не можахме да изпълним мечтите на нашите последователи, на нашите избиратели, на хората, които са ни подкрепяли през всички тези години.

Най-важното, което откроих в тази моя поискана прошка е, че направихме промени, изпълнихме политическите критерии, поставени ни от ЕС и НАТО, но това, което касае всеки гражданин, не можахме да го постигнем.

То е да живее по-достойно, да бъде по-достоен член на ЕС и на България и да има по-високи доходи. По отношение на доходите не можахме да направим това, което хората очакваха, за което им се извиняваме и искаме прошка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!