Мария Габриел Снимка: БТА
Мария Габриел Снимка: БТА

Ще внеса писмо в Народното събрание, че оттеглям кандидатурата си за премиер. ГЕРБ няма да участват в разговори за втори мандат на правителството. Това заяви Мария Габриел на брифинг на ГЕРБ. И обясни, че един от проблемите в преговорите с Промяната е била личността на вътрешният министър. 

Оценявам, че разговорите продължиха и последните дни. Бих искала да благодаря на всички и най-вече на моя преговорен екип за търпението, за аргументите, за обсъжданията. Бих искала да благодаря и на акад. Николай Денков, с който не прекрачихме граници, отвъд които разговорът помежду ни да е невъзможен, заяви в началото на изявлението си Габриел. Според нея последните девет месеци е показано, че важни реформи се случват заради ГЕРБ.

Показахме, че можем да отстъпим в името на националния интерес, коментира тя и добави, че в името на това България да има правителството, разговорите са продължили и през последните три дни. ГЕРБ отново направи жест и отстъпи, обясни тя. И допълни, че компромисите са били за министерствата на отбраната и на енергетиката. По думите ѝ обаче е постъпило ново искане за Министерството на вътрешните работи.

В момента, в който дадохме заявка, че можем да отстъпим за Министерство на отбраната и енергетиката, беше поискана смяна и в Министерство на вътрешните работи, добави Габриел.

И за това ние тук казваме „не“ – „не“ на постоянните нови условия и „не“ на нови и нови условия, коментира Габриел. По думите й „това буквално изпълва групата на ГЕРБ и партията с нетърпимост“.

За съжаление се очертава да се върнем към тях след избори, които се надявам да са момент на мисъл за страната, повече смирение и прозрачност за носене на отговорност, обяви Габриел.

Ще остана като вицепремиер и министър на външните работи да върша своята работа до ден последен на това правителство, увери тя. Благодаря на всички колеги министри, с които не си казахме лоша дума и с които заедно направихме важни за страната крачки напред, добави тя.

Заявяваме ясно, че ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат, подчерта тя. Попитана и за третия мандат, Габриел каза: „Отговорът е „Не“.

Припомняме, че на 5 март министър-председателят Николай Денков подаде оставка и заяви, че по този начин изпълнява ангажимента, който е поел със съвместната декларация от 6 юни 2023 г. за ротация във властта между управляващите коалиции „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, съгласно която вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел трябваше да оглави правителството за следващите 9 месеца.

На 6 март парламентът гласува оставката на Николай Денков като министър-председател.

Последваха преговори между двете коалиции – ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“.

На 17 март на извънреден брифинг от ГЕРБ поискаха равнопоставеност в управлението, а по-късно същата вечер от „Продължаваме промяната – Демократична България“ ги призоваха за още разговори.

На 18 март президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група ГЕРБ-СДС – Мария Габриел.

На 19 март Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет. В следобедните часове държавният глава подписа указ, с който предложи на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група.

По-късно от ПП-ДБ обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях и призоваха президента да оттегли указа си.

През последните дни в атмосфера на пълно мълчание очевидно е имало нов тур от преговори, който е завършил почти успешно, но препъникамък се е оказал министърът на вътрешните работи, както се разбира от изявлението на Мария Габриел.

Трябва да се отбележи, че въпреки острия тон на Габриел тя все пак не изключва възможността да има още един кръг от преговори. С други думи, пиесата „Не можем без вътрешния министър, който иначе не е наш“, още не е приключила и за нас, зрителите, остава да следим и финалните реплики и действия със затаен дъх.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук