карнавал Габрово
Снимка: Община Габрово, фотограф: Росина Пенчева

Габрово е известен като Световна столица на хумора вече повече от век. Организираният всяка година карнавал е най-посещаваното събитие в града като събира по 30 000 души- повече от половината от населението на Габрово. Той е кулминация на Международния фестивал на хумора и сатирата и събира различни видове изкуства и форми на изява

Карнавал във време на Ковид

Тази година заради пандемията карнавалът беше по-различен. Организаторите успяха да превърнат Covid-19 от пречка във възможност. Над 90 000 души бяха пред екраните на компютри, таблети и смартфони, за да наблюдават стрийминг програмата на събитието. Освен това първият карнавал по време на изолация се излъчваше и по местното радио.

Снимка: Община Габрово, фотограф: Росина Пенчева

Габровци показаха хумор и дисциплина като останаха по домовете си, маскираха се и не позволиха на вируса да провали най-голямото събитие в града им.

Вместо традиционното шествие от близо сто карнавални картини с над 2500 маскирани участници, тази година по габровските улици минаха само три карнавални платформи. Те имаха три отделни маршрута, които обаче заедно поставиха и рекорд за най-дълго трасе на карнавал в България – 33 километра.

Снимка: Община Габрово, фотограф: Росина Пенчева

Габровци и приятелите им от цял свят имаха възможност да наблюдават движението на платформите и да се включат с поздрави, снимки и видеа на хаштаг #Габрово2020 и #Gabrovo2020, като изпратят карнавалната си тераса, маскираното си семейство или домашен любимец.

Снимка: Община Габрово, фотограф: Росина Пенчева

Поздрави получиха от десетки български градове, а също и от Белгия, Норвегия, Австрия, Гърция, Ирландия, Германия, Полша, Англия, Франция, Мексико, САЩ.

Снимка: Община Габрово, фотограф: Росина Пенчева

Габровската котка тази година остана с опашка заради отмяната на планови операции. Вместо с дезинфектант той пръскаше минувачи и коли със специално лекарство – АнтиХЕЙТин.

Град с уникални музеи, съхранил и възрожденските занаяти

През 2017 г. Габрово бе избран от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) за творчески град на занаятите и народните изкуства. Признанието за Габрово е в три основни направления – град на занаятите и индустрията, столица на хумора и сатирата и град, който съхранява и популяризира народния и местния фолклор.

Градът се отличава с интензивен културен живот и множество разнообразни и уникални музеи.

Домът на хумора и сатирата е уникален музей на съвременното хумористично и сатирично изкуство със световно значение. Това е единственият в света музей, посветен на хумора. Музеят има близо 50 годишна история и помещава своите 10 изложбени зали в огромна реконструирана фабрика на известните габровски индустриалци братя Калпазанови.

Всяка нечетна година Музеят организира международно бианале на хумора и сатирата.

Габрово може да се похвали и музей на индустрията. Интерактивният музей  е единствен по рода си на Балканския полуостров.

Той е носител на специална награда „Сграда на годината”, открит през 2014 г., за да пресъздава индустриалното наследство на Габрово.

Музеят предлага на посетителите интерактивно пътешествие през три исторически епохи – индустриализация, социализъм и съвремие.

3D мапинг прожекциите на фасадата на Музея са особено атрактивни и са една от причините за нарастващата му популярност.

Етнографският музей „Етър” е единственият в България етнографски музей на открито и се намира непосредствено до Габрово.

Музеят е открит през 1964 г. и разкрива бита и стопанското минало на Габровския край през Възрожденската епоха.

Занаятчийската чаршия е по същество главна градска улица от периода на Българското възраждане, като множество действащи работилници представят най-характерните за района занаяти.

Над 220 хил. са посещенията на година в Музей „Етър”, което е четири пъти повече от цялото население на община Габрово.

Габровското село Боженци е един от най-красивите архитектурни резервати в България. Китното селце има 600-годишна история и е запазило цялостния архитектурен и градоустройствен ансамбъл на едно българско селище от епохата на Възраждането.

Боженци
снимка: Фейсбук

Боженци приютява няколко музейни къщи, работилници и традиционни училища. Близо 2 хил. души на месец посещават архитектурния резерват през лятото.

Габрово е домакин на редица концерти и изложби.

Тази година габровският камерен оркестър отбеляза половин вековен юбилей.

Академия „Приеми ме на село”

През  септември младежи от Габрово, София, Стара Загора, Тетевен, Кърджали и Варна станаха част от каузата за опознаване и съхраняване на българската култура и история в инициативата на Община Габрово – Академия „Приеми ме на село“.  Кампанията се провежда за седма поредна година и дава възможност на деца и младежи от цялата страна да се докоснат до националните ни традиции, обичаи и занаяти там, където те са съхранени в най-автентичен вид – в българското село.

През 2019 г. домакин на Академия „Приеми ме на село“ бе малкото селце Съботковци, в което „внучетата назаем“ живяха една седмица и споделяха „селския живот“ с местните жители.

Но освен неповторимата „селска атмосфера“, Академията предложи на участниците разнообразни предизвикателства, свързани с нови знания и с практически дейности, в които всичко премина през ръцете и сърцата на младите хора.

В програмата на Академия „Приеми ме на село“ 2019 много неща се случиха „за първи път“. За първи път в „Приеми ме на село“ бе включена темата „българска история“. По покана на Община Габрово, млади хора от Сдружение „Българска история“ предадоха на участниците своите вдъхновяващи „Уроци по родолюбие“.

С подкрепата на възрастните хора в село Съботковци, младите хора направиха домашна лютеница, кисели краставички, браха грозде, запознаха се процеса на производство на домашни млечни продукти от крави и овце във ферма „Боженски чифлик“, а някои дори пояздиха и кон…

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук