Германия болница коронавирус

В момента в София има 556 легла, предназначени за болни с коронавирус. Те са разположени в 22 болници. 102 са леглата в интензивни отделения. Това съобщи изпълняващият длъжността директор на Столичната регионална здравна инспекция д-р Илонка Маева по време на редовния седмичен брифинг по темата в Министерство на здравеопазването.

По думите й до момента не е имало нужда от повече места, но след сериозния ръст на случаите предстои откриване на нови. Болниците са били помолени да отделят 10% от капацитета на легловата си база за пациенти с коронавирус.

София очаквано е градът с най-много нови случаи на коронавирус, но техният брой рязко надхвърли 1000, което няма как да не окаже влияние върху натоварването на болниците.

От здравното министерство признаха за тревожен ръст при лицата, приемани за болнично лечение, които  ежеседмично нарастват с 1/3.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов съобщи, че от днес се разкриват две нови отделения за коронавирус. Едното е с 30 легла и в него ще се лекуват заразени медици. Второто е също с 30 легла за пациенти със средно-тежки заболявания.

Директорът на „Александровска болница“ проф. Борис Богов заяви, че в здравното заведение се лекуват 26 пациенти с коронавирус, трима, от които са интубирани. Той зяви, че ще разчитат на помощта на студентите по медицина, които са със следипломна квалифицакия „вътрешни болести“.

По-рано проф. Коста Костов, който е пулмолог в Окръжна болница „Света Анна“ съобщи пред Нова телевизия, че в здравното заведение се лекуват 75 души с коронавирус. Други 5 са в интензивни отделения.

Ковид отделение с 40 легла, а не само с 10 – както беше досега, разкрива университетската болница „Дева Мария“ в Бургас.

От здравното министерство вече призоваха и частните болници да приемат пациенти с коронавирус, защото държавните и общинските здравни заведения изнемогват. За това призова и директорът на „Пирогов“ проф. Балтов.

В същото време стана ясно, че страната ни е на 10-то място в ЕС и на 4-то място на Балканския полуостров. Най-висока смъртност има при лицата над 90 години. Между 80 и 89 г., са 20%, между 60-69 г. са 5%, които са с тежко протичане и завършват с летален край. Регистрира се нарастване на заразените във всички възрасти, най-вече между 20 до 60 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!