Габрово, протест

Започна шествието на гражданите в Габрово, които за трети пореден ден протестират срещу престъпността и беззаконието. Броят на протестиращите днес е по-малък, отколкото вчера. В шествието участват около 500 души. Една от причините за значително по-малкият брой на излезлите днес е лошото време. В града вали дъжд.

Протестът обаче май има малко по-различен хактер от обявения и това личи от лозунгите и призивите. Демонстрантите отправят безспорно антималцинствени послания, които изместват фокуса от борбата срещу насилието, внушавайки, че то е съсредоточено в една определена етническа група, към която принадлежат и тримата „биячи“. При това конкретният проблем доведе до по-генерални обобщения. Протестиращите настояват за „малко повече толерантност към българите, а малцинствата да спазват законите“. Една от протестиращите е категорична, че „не може ромски деца да раждат деца и да живеят на наш гръб с помощи“.

Жителите на града приветстваха оставката на директора на местната полиция. За момента ситуацията е спокойна. В града има засилено полицейско присъствие. Жандармерия и полиция следят за спазването на реда след вчерашната нощ на напрежение и сблъсъци, при която имаше арестувани и ранен полицай. Протестиращите обикалят улиците на Габрово, ескортирани от жандармерията. Когато се натъкнат на преградена от силите на реда улица те сменят посоката.

Вицепремиерът Томислав Дончев тази сутрин даде извънреден брифинг по повод протестите в Габрово и заяви, че едно общество, което няма закони, може да се самоунищожи.

„Взели сме мерки във всички посоки, без да се съобразяваме с това кой какъв етнически произход има“, добави Дончев.

Според него „полицията и жандармерията не са там да пазят една част от обществото от друга част от обществото. Те са там, за да пазят обществения ред. Ще стоят толкова, колкото е необходимо“.

Вицепремиерът призова към разум и спокойствие. В същото време той призна, че хората са гневни от усещането, че някои групи в обществото имат повече права от другите, от злоупотребите със социалните плащания.

„Затова трябват мерки, веднага след въдворяването на спокойствие на територията на общината, а може и преди това… Илюзия е, че след като това се случи, ще продължим постарому. Гневът на хората е справедлив“, подчерта Дончев.

Кметът на Габрово Таня Христова заяви, че не заселва роми в града. Призова партиите да не се заиграват с етническия мир преди местните избори след няколко месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!