На снимката: Галин Стоев

Българският режисьор Галин Стоев е новият директор на Националния театър на Тулуза, съобщи „Ле Паризиен“, позовавайки се на съобщение на френското министерство на културата.

Стоев, който е един от най-успешните български театрални режисьори в чужбина и поставя редовно в „Комеди Франсез“, ще поеме поста от Лоран Пели и Агат Мелинан, които ръководят театъра от 10 години.

Ангажиментът му трябва да започне на 1 януари 2018 г. Новината засега не е разпространена официално от самия театър, нито е потвърдена от режисьора.

Галин Стоев е роден през 1969 г. във Варна. Завършил е театрална режисура в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“. Поставял е спектакли в Германия, Чехия, Великобритания, Русия и Белгия, а у нас името му се свързва с постановките „Приятнострашно“ и „Малка пиеса за детска стая“ в Театър 199 по текстовете на Яна Борисова. Има и собствена театрална компания Fingerprint, основана през 2005 г. в Брюксел.

В момента режисьорът работи над дебюта си в киното – филмът „Безкрайната градина“ по „Приятнострашно“ на Яна Борисова, продуциран от българска страна от „Агитпроп“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук