Галина Захарова
На снимката: Галина Захарова

Галина Захарова остана единствената номинация за председател на ВКС. Това стана ясно днес на четвъртото по ред и последно заседание за издигане на кандидатури.

Номинации можеха да направят най-малко трима членове на Съдийската колегия на съвета или министъра на правосъдието.

Така кандидат за поста съдия номер едно остава само предложената от Общото събрание на съдиите във Върховния касационен съд Галина Захарова, която в момента е зам.-председател на съда.

Тя беше издигната от върховните съдии заради „своя професионализъм, почтеност и принципни позиции в защита на съдийската независимост“.

В момента тя е заместник-председател на Върховния касационен съд. Беше член на Висшия съдебен съвет в периода 2007-2011 година, но подаде оставка, заради несъгласие с кадровата политика на тогавашното мнозинство.

Неофициално опити за втора номинация от трима членове на съдийската колегия са били направени, но не се е намерил кандидат, който да се изправи срещу Захарова, която получи пълната подкрепа на пленума на ВКС.

Предстои проверка на документите, възможност за въпроси и изслушване и избор, насрочени за 14 януари . Мандатът на настоящия председател изтича на 10 януари.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук