Мондиал, ФИФА

Страните от Южна Америка заеха категорична позиция, че няма да участват в Световното първенство по футбол, ако ФИФА реализира плановете си да започне да го провежда през две години, а не през четири, както е сега.

Бразилия, Аржентина и другите отбори от КОНМЕБОЛ проведоха среща в Парагвай в сряда и всички десет членки на конфедерацията са заявили, че няма да подкрепят идеята на президента на ФИФА Джани Инфантино и ръководителят на глобалното футболно развитие в централата Арсен Венгер.

„Няма причини, ползи или оправдание за промяната, предложена от ФИФА. С оглед на това десетте страни, които формират КОНМЕБОЛ потвърждават, че няма да участват в Световно първенство, организирано на всеки две години. Този проект обръща гръб на близо 100 години световна футболна традиция и не зачита историята на едно от най-важните спортни събития на планетата. КОНМЕБОЛ подкрепя сегашният формат на Световното първенство, с настоящия вид на квалификационната система, защото тя е показала, че е успешен модел, базиран на спортни качества, в който се печели с труд, талант и планирана работа“, се казва в позицията на конфедерацията.

Против радикалните промени, лансирани от ФИФА, вече се обявиха и от УЕФА, но се очакват страните от Африка и Азия да подкрепят идеята на Инфантино, който планира да подложи предложението си на гласуване на 21 декември.

КОНМЕБОЛ се състои от Бразилия, Аржентина, Уругвай, Чили, Парагвай, Перу, Колумбия, Боливия, Еквадор и Венецуела.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук