Продължение от част 1.

Материалите от разследването дават още любопитна информация за потребителските навици на руския елит, макар че в повечето случаи клиентите са анонимни. Пазарували са си диаманти на „Бонд стрийт“ (бел. ред.,най-скъпата търговска улица в Лондон), редки кожи от брокери в Северен Лондон и луксозно полилеи от бутик в „Челси“ (бел. ред., един от най-скъпите квартали в Централен Лондон, заедно с „Кенсигтън“).

Сметки, включени в схемата за пране на пари били използвани за плащане на таксите в  „Милфийлд“ (Millfield, бел.ред., престижен колеж в град Съмърсет, Югозападна Англия).

Често в реда „основание за плащането“, информацията за трансферите през интернет е невярна. Един от преводите на стойнсот от 500 хил. долара е описан като „покупка на тетрадки“, а в действителност със сумата е закупено скъпо кожено палто.

Схемата за превод на капитали от изток на запад, не попада в полезрението на полицията, чак до 2014-та.

„Проектът за разкриване на организираната престъпност и корупцията“ пръв разкрива аферата и я нарича „Руската пералня“.

Използва се система от две фирми, от които едната е зад граница и получава фиктивен търговски заем от руска компания. Компанията кредитополчател обявява, че не е в състояние да върне дълга. Съдът удостоверява, че фирмата има задължение, което позволява на руската компания отново да финансира дъщерното си дружество. Парите се изпращат в Молдова, а след това в Латвия и ЕС.

В схемата са включени фирмени сметки в 19 руски банки. През 2014-та става ясно, че една от тях е „Руската земеделска банка“ (РЗБ). По това време, президентския братовчед Игор Путин е член на борда на директорите на институцията.

Следователите твърдят, че през сметки, регистрирани в РЗБ са прехвърлени 9.7 млрд. долара в молдовската „Молдиндкобанк“ (Moldindconbank). След това сумата е трансферирана в Рига, в „Тръста Комерцбанка“ (Тrasta Komercbanka).

Директорът на РЗБ Александър Григориев беше арестуван през 2015-та в Москва, година след като банката му беше закрита по обвинения за пране на пари.

Според източници на „Проекта за разкриване на организираната престъпност и корупцията“, Григориев поддържал връзки с ФСБ, основната агенция на тайните служби на Русия.

Той отрече да е извършвал престъпление и твърдеше, че е уважаван гражданин, но остана зад решетките, по друго обвинение за кражда на активи.

Игор Путин не даде каквито и да е обяснения. През 2014-та в писмено изявление той коментира:

Личният ми опит, натрупан през последните години, доказва, че руската банкова система се нуждае от радикална реабилитация и прочистване от съмнителни банки.

„Тръста“, латвийската банка в центъра на скандала, беше затворена през 2016-та. Майя Трейя заместник-министър на финансите на Латвия, поясни пред медиите, че лицензът на институцията бил отнет заради пране на пари.

А за милиардите, прехвррлени от Русия, тя коментира пред финландския телевизионен канал YLE:

Очевидно е, че капиталите или са били откраднати, или са с криминален произход.

Участието на Молдова в аферата, доведе до правителствена криза, при която 5-има министър-председатели за 2 години дойдоха на власт и се простиха с поста си.

Настоящи и бивши служители на Молдовската централна банка бяха задържани от прокурорите през август, по подозрения, че не са положили достатъчно усилия и не са засекли прането на руски капитали през „Молдиндкобанк“.

Скандалът имаше широк отзвук и в Москва. През март, парламентът на Молдова коментира, че руската ФСБ, подложила на специални проверки официалните лица от Молдова, които идват в Руската федерация. Според позицията, публикувана на интернет страницата на законодателния орган, молдовската делегация била подложена на тормоз заради разследването за пране на руски капитали на територията на страната. В изявлението се казва още, че част от нелегално прехвърлените средства са послужили за опити молдовските депутати да бъдат подкупени.

Руското ФСБ беше управлявано от Владимир Путин преди той да стане министър-председател и после – президент. Според властите в Молдова, Путин е използвал част от световно изпраните пари, в подкрепа на руските интереси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!