протест Италия коронавирус

Вариантът Делта постепенно става доминиращ, а Европа реагира с нови ограничения, пише „Гардиън“ в свой анализ.

Някои държави засилиха граничния контрол, като Малта забрани влизането на неваксинирани пътници, а Германия въведе по-строги карантинни правила за хората, пристигащи от Испания и Нидерландия. В по-широк план властите от Гърция до Италия и Франция до Португалия въвеждат реално ваксинационни паспорти за широк спектър от дейности, въпреки че повечето се отказват да използват този термин, станал възпламенителен.

Италия ще изисква доказателство за ваксинация – чрез общоевропейския „зелен пропуск“ – за да се прави каквото и да било, от посещение на музей, тренировка във фитнес зала или гледане на филм. Подобни правила във Франция предизвикаха два уикенда на протести, на които присъстваха десетки хиляди, включително крайнодесни активисти в събота. Но повечето възрастни французи са напълно ваксинирани и анкетите показват, че мнозинството подкрепя новите мерки.

В Гърция баровете и ресторантите вече могат да посрещат вътре само ваксинирани клиенти, ограничение, което Португалия въведе в началото на юли.

СЗО заяви в петък, че вариантът Делта вече е доминиращ в голяма част от Европа. А политиците цитират бързия възход на тази силно трансмисивна форма на Covid, за да оправдаят ходове, ограничаващи голяма част от обществения живот. „Вариантът Делта е дори по-голяма заплаха от останалите варианти“, каза министър-председателят на Италия Марио Драги пред репортери. „Зеленият пропуск не е произволен, а необходимо условие да не се спира икономиката. Без ваксинации всичко ще трябва да се затвори отново. ”

Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди за специфичните рискове, причинени от Делта, като миналата седмица банката гласува да запази своята обширна програма за стимулиране на Covid.

„Повторното отваряне на големи части от икономиката подкрепя енергичното възстановяване в сектора на услугите. Но вариантът Делта може да намали това възстановяване в услугите, особено в туризма и хотелиерството“, каза тя.

Настоящите данни показват, че вариантът Делта е с около 60% по-трансмитивен от варианта Алфа, който от своя страна е с 60% по-трансмитивен от оригиналния вариант от Китай, според Мартин Хиббърд, професор по нововъзникващи инфекциозни заболявания в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. Така 10 души, заразени с оригиналния щам на Covid, биха предали болестта на около 25 други хора, без ограничения като заключване или ваксинации. Но 10 души, заразени с варианта Делта, ще разболеят между 60 и 70 души.

Учените казват, че Европа сега е изправена пред същата надпревара между ваксинацията и варианта Делта, която се провежда във Великобритания от няколко месеца.

„Очевидно Великобритания се справя добре с ваксинирането на уязвимите групи като хората над 50-те и въпреки това все още наблюдаваме повече хоспитализации, отколкото биха искали NHS в момента, така че ще бъде сложно за Европа. И мисля, че отговорът е да се правят повече ваксинации”, каза Хиббърд.

„Европа вероятно трябва да разшири масовото тестване малко повече, за да могат хората да са по-наясно дали са положителни или не и след това да се изолират, ако са. Европа не е толкова добра в това: не можете да получите безплатни тестове толкова лесно в цяла Европа, колкото във Великобритания“, добави тя.

През седмицата, след като Еманюел Макрон, френският президент, обяви по-строг контрол на 12 юли, рекордни 3,7 милиона френски граждани се записаха за ваксинация, предаде Ройтерс.

В Италия решението на Драги също предизвика повишаване на броя на ваксините, казаха служители. „Мисля, че министър-председателят постигна това, което искаше да постигне“, каза Джовани Тоти, президент на региона на Лигурия.

Като цяло повече от половината от населението на ЕС вече е напълно ваксинирано, но има значителни разлики между страните. А бързото нарастване на случаите може да изложи дори напълно ваксинираните на риск.

„За съжаление в много страни от нашия регион наблюдаваме значителен ръст на случаите, свързани с разпространението на силно предавания вариант Делта,“ каза Ханс Клюге, регионален директор на СЗО за Европа. „Въпреки огромните усилия на държавите-членки да ваксинират хората в целия регион, още милиони остават неваксинирани и следователно рискуват да попаднат в болница.“

Мрачният пример за британската лятна вълна от инфекции може да е подтикнал европейските политици да въведат по-строг контрол, като им показа какво може да предстои, ако не предприемат действия.

„Разрешаването на масово заразяване заедно с частична ваксинация не само причинява болести и смърт, които могат да бъдат избегнати, включително при младежи под 18 години, но ще доведе до дълбока заболеваемост от дълъг Covid и представлява огромен експеримент в еволюцията на вируса, който може да генерира по-опасни варианти“, каза Клюге.

Високите нива на варианта Делта във Великобритания доведоха до това британските туристи да са забранени в европейски страни като Нидерландия и България. Но горещите точки за лятна почивка в южната част на континента, които разчитат на туризма за значителна част от своя БВП, все още насърчават пътуващите от Великобритания. EasyJet заяви, че това ще бъде най-натовареният уикенд през годината, превозващ над 135 000 пътници до места в цяла Европа. Това може да подхрани още по-бързо разпространение на опасния вариант

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук