Историческото решение на Франция да отзове своите посланици в САЩ и Австралия е далеч повече от дипломатическа кавга, предупредиха анализатори.

Този ход, в знак на протест срещу изненадващото решение на Канбера да отмени поръчка за френски подводници и нейния договор за сигурност с Вашингтон и Лондон, ще засегне ролята на Франция и Европа в НАТО и вече обтегнатите отношения с Великобритания.

Френските власти обвиниха Австралия, САЩ и Обединеното кралство, че се държат по непочтен, двуличен начин, което е предало и унизило Франция.

„Това е далеч повече от просто дипломатически скандал, оттеглянето на посланиците е върхът на айсберга“, каза Питър Рикетс, бивш постоянен заместник-министър на външното министерство и бивш посланик на Обединеното кралство във Франция, за Би Би Си.

„Във Франция има дълбоко усещане за предателство, защото това не беше просто оръжеен договор, това беше Франция, която установи стратегическо партньорство с Австралия, а австралийците го изхвърлиха и преговаряха зад гърба на Франция с двама съюзници от НАТО , САЩ и Великобритания, за да го замени с напълно различен договор.

„За французите това изглежда като пълен провал на доверието между съюзниците и поставя под съмнение за какво служи НАТО. Това поставя голям разрив в средата на алианса НАТО … Великобритания се нуждае от функциониращ алианс НАТО. “

Рикетс добави: „Мисля, че хората са подценили въздействието, което това би имало във Франция и как това би изглеждало като унижение и предателство в година, когато президентът Макрон се кандидатира за избори в много тясна надпревара с крайната десница.“

Историческата стъпка за отзоваване на посланиците дойде директно от Макрон. Говорител на Елисейския дворец заяви, че „сериозността“ на ситуацията изисква реакцията на президента. „Освен въпроса за нарушаването на договор и неговите последици, особено по отношение на работните места, това решение говори за стратегията на съюза. Подобно поведение е неприемливо между съюзниците “, казаха от Елисейския дворец.

В гневно изявление в петък вечерта френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви: „Това изключително решение е оправдано поради изключителната сериозност на съобщенията, направени на 15 септември от Австралия и САЩ“.

Французите са бесни от решението на Австралия за отмяна на договор за 50 млрд. евро, подписан с френската компания Naval Group през 2016 г. за флотилия от 12 атакуващи подводници, които са като произведение на изкуството. Тази сделка затъна поради превишаване на разходите, забавяне и промени в дизайна. От Naval Group заявиха, че новата сделка, според която Канбера придобива ядрени подводници, построени от САЩ и Великобритания, вместо тези от Франция, е „голямо разочарование“.

Льо Дриан вече беше описал тристранния пакт за сигурност AUKUS – включително сделката за подводници – като „удар в гърба“ .

„Изоставянето на проекта за подводници от този клас, който свързва Австралия и Франция от 2016 г., и обявяването на ново партньорство със САЩ за започване на проучвания за евентуално бъдещо сътрудничество по отношение на задвижвани с ядрена енергия подводници, представляват неприемливо поведение между съюзници и партньори, последствията от което засягат самата концепция, която имаме за нашите съюзи, нашите партньорства и значението на Индо-Тихоокеанския регион за Европа “, добави той.

Франция също е бясна от това, което вижда като нечестност на изявленията, идващи от Австралия, чийто премиер Скот Морисън каза, че Канбера иска атомни подводници „с по -голяма автономност и по-дискретни от конвенционалните подводници, предложени от Франция“.

Франция казва, че използвала дизайна на своите атомни подводници за дизеловите, защото Австралия е искала и поръчала това.

По отношение на индо-тихоокеанското партньорство Франция е естествен съюзник на Австралия, тъй като има отвъдморски територии, в които живеят повече от 1,6 милиона френски граждани в региона. Париж също има значително военно присъствие там, с 8 000 войници и десетки кораби, включително атомни подводници, разположени в няколко бази.

Натали Гуле, член на опозицията и вицепрезидент на комисията по външни работи, отбрана и въоръжени сили на френския Сенат, заяви, че ситуацията е „много смущаваща“.

„Някой трябваше да предупреди преди това нарушение на договора … Не разбирам как това не можеше да се случи за една нощ“, каза тя.

„Това е провал за индустрията, разузнаването и комуникацията и публично унижение … и никой не обича да бъде унижаван, дори французите.“

Това е първият път, когато Франция отзовава посланик от САЩ; двете държави са съюзници след Войната за независимост на САЩ. Франция също отмени тържество, което трябваше да се проведе в петък в чест на годишнината от битката при залива Чесапийк, решаващо събитие във войната, която завърши с победата на френския флот над британците на 5 септември 1781 г.

Представител на Белия дом каза пред Ройтерс, че САЩ съжаляват за решението на Франция и заяви, че Вашингтон е бил в близък контакт с Париж. Представителят заяви, че САЩ ще се ангажират в следващите дни за разрешаване на различията между двете страни.

Великобритания е действала по опортюнистичен начин, каза френски дипломатически източник в петък.

„Обединеното кралство участва в тази операция опортюнистично“, каза източникът пред Ройтерс. „Не е нужно да се консултираме в Париж с нашия посланик, за да знаем какво да мислим и какви изводи да направим от това.“

Австралийският министър на външните работи Марис Пейн във Вашингтон заяви, че разбира „разочарованието“ в Париж и се надява да работи с Франция, за да се гарантира, че Париж разбира „стойността, която придаваме на двустранните отношения и работата, която искаме да продължим да вършим заедно“.

Ким Уилшър, в. „Гардиън“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук