Москва, карантина, блокада

Днес е третият и последен ден от гласуването за парламент в Русия. Очаква се да бъдат избрани общо 450 депутати – 225 по партийни листи и 225 в едномандатни избирателни райони. Избирателните секции ще работят до 20:00 часа местно време.

В надпреварата участват 23 партии и почти 74 хиляди кандидати. В няколко региона на Русия е въведено експериментално електронно дистанционно гласуване.

По данни на местната ЦИК в събота избирателната активност при онлайн гласуването е достигнала 70%.

Според социологическите данни победител ще бъде партията „Единна Русия“, която се свързва с президента Владимир Путин.

Очаква се още 3 партии да надскочат 5 процентната бариера за влизане в Думата – комунистическата партия на Генадий Зюганов, Либерално-демократическата на Владимир Жириновски и „Справедлива Русия“ на Сергей Миронов.

В изминалите два дни имаше множество сигнали за нарушения, съобщават чужди медии.

По данни на „Дойче веле“ в Санкт Петербург Любов Зенкова, член на СИК в Централния район на Санкт Петербург, е била задържана с пакет фалшиви бюлетини. Правозащитник, ръководител на фракцията „Яблоко“ в Законодателното събрание на Санкт Петербург, разказа за търговия с гласове в Централния район на града.

Видео, публикувано в канала Telegram на онлайн изданието Mediazona, показва как в избирателна секция в Санкт Петербург млад мъж се е опитал да постави осем бюлетини наведнъж. В Москва е забелязан член на комисия да издава по няколко бюлетини за всеки гласувал.

Поради приетия през май закон, който предвижда недопускане на членове на екстремистки организации да участват в изборите, всички лица, които имат поне някакво отношение към организациите на Алексей Навални, бяха лишени от възможността да станат кандидати. Освен това Google и Apple премахнаха приложение за гласуване, създадено от поддръжници на изтъкнатия критик на Кремъл.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!