ВСС

Започна гласуването на парламентарните избори в Русия. Изборите ще се проведат в рамките на три дни – 17, 18 и 19 септември, заедно с избора на регионални и местни власти на Русия. Гласуването на изборите за Държавна Дума ще приключи на 19 септември – това е основният ден за гласуване.

Централната избирателна комисия обясни въвеждането на тридневното гласуване с грижа за здравето на гражданите в условията на коронавирусната епидемия.

В телевизионно обръщение Владимир Путин призова избирателите да се включат активно във вота:

„Разчитам на вашата отговорна, добре обмислена, патриотична гражданска позиция. На вашия стремеж да изберете депутати, които ще работят за благото и в името на нашата любима родина. В интерес на нашия народ и на всеки гражданин на Русия. Моля ви, направете своя избор!“

Избирателните секции ще работят три дни от 8:00 до 20:00 часа местно време.

Държавната дума е създадена през 1993 г. Оттогава са проведени седем предизборни кампании: през 1993, 1995, 1999, 2003, 2007, 2011 и 2016 г. Бариерата за влизане на партиите през 1993, 1995, 1999 и 2003 г. беше 5%. През 2007 и 2011 г. тя е увеличена до 7%. От 2016 г. партиите отново ще трябва да преодолеят прага от 5%.

Към 1 юли 2021 г. в Русия са регистрирани 108 145 648 избиратели, малко над 2 милиона избиратели в чужбина, в град Байконур (Казахстан) – 12 515 души.

14 партии са кандидати за предстоящите избори. Към днешна дата те включват 3812 кандидати (17 души за един от 225 мандата). В съревнованието влизат Комунистическата партия на Руската федерация, „Зелените“, „Либерално-демократичната партия“, „Нови хора“, „Единна Русия“, „Справедлива Русия-за правда“, „Яблоко“, „Партията на растежа, Руската партия на свободата и справедливостта“, „Комунистите на Русия“, „Гражданска платформа“, „Зелена алтернатива“, „Родина“ и „Партия на пенсионерите“.

Гласуването се провежда в един тур по смесена система. От 450-те депутати едната половина ще се избира по партийни листи, другата по едномандатни избирателни райони.

За първи път на парламентарните избори е разрешена електронната процедура за гласуване. Руски граждани, регистрирани в Москва, Севастопол, Курск, Мурманск, Нижни Новгород, Ростов и Ярославска област, могат да гласуват в интернет.

И за първи път от 1993 г. изборите за руския парламент се провеждат без наблюдатели на ОССЕ. Поради пандемията Русия предложи на Службата на ОССЕ за демократични институции и права на човека (СДИЧП) квота от 60 наблюдатели вместо исканите 500. БДИПЧ счете този брой за недостатъчен за наблюдение на изборите. Наблюдатели бяха изпратени само от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Те са само петима души.

На някои кандидати, най-вече на поддръжниците на Алексей Навални, беше забранено да се кандидатират въз основа на наскоро приет закон, забраняващ на кандидатите участие заради причислеността им в екстремистки организации.

Опозиционерите Дмитрий Гудков, Александър Соловьов и депутатът от областния съвет на Липецк Олег Хомутников отказаха да участват в кампанията поради опасения, че срещу тях ще бъдат заведени наказателни дела. Всички те напуснаха Русия.

Поради приетия през май закон, който предвижда недопускане на членове на екстремистки организации да участват в изборите, всички лица, които имат поне някакво отношение към организациите на Алексей Навални, бяха лишени от възможността да станат кандидати ( Фондацията за борба с корупцията и всички структури на опозиционера вече са забранени в Русия). Например Любов Собол и шефът на централата на Навални в Москва Олег Степанов не могат да бъдат избрани. Приложението на Навални е премахнато от магазините на Google и Apple в деня на изборите в Русия, съобщиха негови съюзници. Руските власти също блокираха около 50 уебсайта, ръководени от неговия екип или поддръжници за предполагаемо разпространение на екстремистка пропаганда.

Засегнати са и онези, които просто подкрепят дейността на Навални. Оказа се, че това също попада в новия антиекстремистки закон. С тази формулировка лидерът на опозицията Иля Яшин не беше допуснат до допълнителни избори в Московската градска Дума. „Почти всяко положително публично изявление за Навални или неговите поддръжници се превръща в табу и може да доведе до нарушаване на избирателните права“, заключава движението „Голос“.

Държавната дума е доминирана от пропутинската партия „Единна Русия“, която в момента притежава 3/4 свръхмнозинство. Тъй като управляващата партия явно ръководи, парламентът служи само като „гумен печат“ за Кремъл и правителствените инициативи. В руската система на управлявана демокрация основната роля на парламентарната опозиция е да запази привидност на политически плурализъм, като същевременно изключва внимателно повечето критици на режима.

След конституционния референдум през юни 2020 г., който отвори вратата на президента Владимир Путин потенциално да остане на власт до 2036 г., властите предприеха действия за премахване на малкото останали възможности за съпротива. Опозиционният активист Алексей Навални в момента е в затвора и много други противници на режима са изправени пред наказателни обвинения или са напуснали страната.

Въпреки че „Единна Русия“ не е изправена пред реална избирателна конкуренция, тя може да се затрудни да повтори представянето си от 2016 г. Избирателите са отблъснати от репутацията на партията, свързана с корупция, и като цяло от безперспективния контекст на политическа и икономическа стагнация. Проучванията на общественото мнение показват, че мнозинството ще бъде намалено, вероятно под прага от 2/3, необходим за приемане на конституционни промени. Въпреки това партията на практика е с гарантирана победа.

Независимият Център за актуална политика прогнозира, че ще спечели 299-306 места в сравнение с 343, които притежава в момента, но в рамките на 303 места, необходими за промяна на конституцията. Прогнозата на центъра предполага, че повечето от местата, загубени от „Единна Русия“, ще бъдат взети от „Комунистическата партия“, втората по големина парламентарна фракция. Но партията до голяма степен отговаря на линията на Кремъл, както и двете други партии, които вероятно ще получат двуцифрени места.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук