Кристалина Георгиева
На снимката: Кристалина Георгиева

Управителят на МВФ Кристалина Георгиева бе извикана от предишния си работодател Световната банка във връзка със съмнения за оказване на натиск относно доклад за икономическото развитие на Китай. Българката от своя страна отрича обвиненията.

Тя е обвинена, че като директор на Световната банка е оказала натиск върху служители за подобряване рейтинга на китайската икономика. Така позицията на Китай  в класацията „Да правиш бизнес“ за 2018 година  се е преместила от 85 място на 78 място.

Световната банка твърди, че заедно със своя съветник тогава, Симеон Дянков са притиснали екипа „да направи конкретни промени в китайските данни в опит да вдигне класирането точно по същото време, когато се очаквало страната да играе ключова роля в управлението на капитала на банката.

В изявление Кристалина Георгиева категорично заяви, че не е съгласна с констатациите.

Очаква се тя да даде обяснение относно доклада на Световната банка на заседание на МВФ днес.

Говорител на МВФ заяви, че този форум е бил планиран преди, за да обсъди приоритетите на политиката, и преди годишните заседания на Фонда и Световната банка следващия месец.

Припомняме, че Георгиева беше главен изпълнителен директор на Световната банка преди да бъде избрана да наследи Кристин Лагард като директор на МВФ.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!