Кристалина Георгиева

Глобалният растеж ще остане доста под историческата си средна стойност, каза шефът на Международният валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. 

Перспективите пред световната икономика вероятно ще останат слаби в средносрочен план на фона на повишени рискове за финансовата стабилност, твърди управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Тя говори по време на втория ден от Китайския форум за развитие в Пекин. Тридневното годишно събитие е социална смесица от политика и бизнес, събирайки членове на китайското Политбюро с десетки изпълнителни директори от западни компании като Siemens, Mercedes-Benz и Allianz.

„Очакваме 2023 г. да бъде още една година на предизвикателства, като глобалният растеж ще се забави до под 3 процента, тъй като белезите от пандемията, войната в Украйна и затягането на паричната политика натежават върху икономическата активност“, каза Георгиева.

„Дори и при по-добра перспектива за 2024 г., глобалният растеж ще остане доста под историческата си средна стойност от 3,8 процента“, допълни тя.

„Ясно е също, че рисковете за финансовата стабилност са се увеличили“, каза Георгиева.

„Във време на по-високи нива на дълг, бързият преход от продължителен период на ниски лихвени проценти към много по-високи лихвени проценти, необходими за борба с инфлацията,  неизбежно генерира напрежение и уязвимости, както се вижда от последните развития в банковия сектор в някои развити икономики“, обяснява тя.

Политиците действаха решително в отговор на заплахите за финансовата стабилност, спомагайки за облекчаване на стреса на пазара , смята тя. Но „несигурността е висока, което подчертава необходимостта от бдителност“.

Георгиева също така предупреди за рисковете от геоикономическа фрагментация, която според нея „може да означава разделяне на света на съперничещи си икономически блокове. Според нея това е „опасно разделение“, което ще направи всички по-бедни и по-малко сигурни. Заедно тези фактори означават, че перспективите за глобалната икономиката в средносрочен план вероятно ще остане слаба, каза тя.

„За щастие, новините за световната икономика не са лоши, каза Георгиева, добавяйки, че Пекин ще осигури около „една трета от глобалния растеж за тази година“.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук