Машини за гласуване ЦИК

ЦИК ще купи допълнително 1600 машини, които ще са нужни за изборите 2 в 1 на 14 ноември. Това стана ясно на последното заседание на изборната комисия. Целта – да се обезпечи вотът в страната и зад граница, както и машинното гласуване в чужбина, дори и при евентуален балотаж за президентския вот. Предложението бе гласувано единодушно с 13 гласа „за“.

За предишните два избора тази година – през април и юли, ЦИК се сдоби с общо 11 237 устройства. Те обаче няма да бъдат достатъчни. За чужбина ще са нужни 420 машини, а при балотаж зад граница ще бъдат пратени други 420. Така, за да се обезпечи вота зад граница, ще са нужни общо 840 устройства.

Втора машина в страната ще има в 2119 секции, обяви председателя на ЦИК Камелия Нейкова.

Втора машина за гласуване ще има в секциите с гласували 320 и повече избиратели на предходните избори от 11 юли.

Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов обоснова решението:

„За изборите на 11 юли определихме по 2 машини да има в секциите, в които са гласували над 420 избиратели. Тогава нямаше проблем с опашки в нито една секция, дори в някои секции втората машина въобще не беше използвана, но намали броят на избирателите, които ще гласуват с една машина от 420 на 320, това може би е оптималната граница“.

Отделно от това ЦИК реши да прати писмо до МС, тъй като договорът за склада, където се съхраняват всички устройства изтича до края на месец септември и той трябва да се поднови, а това е ангажимент на кабинета. от 5 юли вече държавата чрез ЦИК е собственик на машините. Досега наема за склада се плащаше от „Сиела Норма“, от които бяха закупени първия транш устройства през пролетта.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук