Европейска армия

В нов доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) е установено, че глобалните военни разходи са нараснали до близо 2 трилиона долара миналата година, което е 2,6% увеличение спрямо 2019 г. Ръстът на разходите е дошъл за година, когато глобалният БВП се е свил с 4,4 % поради пандемията Covid-19. Само пет държави представляват 62% от общите разходи за отбрана.

Съединените щати оглавяват класацията на страните с най -високи военни разходи през 2020 г., като 778 милиарда щатски долара са предназначени за армията. Това представлява 39% от общите военни разходи в световен мащаб през 2020 година. Към 2019 г. военните разходи на САЩ възлизат на 3,4 % от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ. Миналата година бележи трета поредна година на ръст на военните разходи на САЩ след седем години на непрекъснат спад.

На второ място след тях в световен мащаб се нарежда Китай. Военните разходи на Китай нараснаха за 26 -та поредна година, достигайки 252 милиарда долара. Тази цифра представлява 1,9% увеличение спрямо 2019 г., както и 76% увеличение през десетилетието от 2011 г. до 2020 г.

Индия е третата по големина военна сила през 2020 г. със 72,9 млрд. долара, следвана от Русия с 61,7 млрд. долара (4,3% от БВП).

Най -големият военен разход в Европа и петият по големина в света се пада на Великобритания – 59 милиарда и 200 милиона военен бюджет (2,2% БВП). Военните разходи на Обединеното кралство са с 2,9 % по-високи в сравнение с 2019г., но с 4,2% по-ниски в сравнение с 2011г. Увеличението през 2020г. е второто най-високо ниво на годишен ръст на Великобритания през 2011-20г., десетилетие, което до 2018г. се характеризира с намаляване на военните разходи.

Шести са Саудитска Арабия, която отпуска 57,5 милиарда на армията, а това е 8,4% от БВП на страната. Това е и най-голям процент от страните класирани на челните петнадесет места.

През 2020 г. Германия увеличи военните си разходи с 5,2 % до 52,8 млрд. долара или 1,4 % от БВП. Военните разходи са 28% по -високи в сравнение с 2011г., когато военната тежест е 1,2% от БВП. Според одобрения бюджет на Министерството на отбраната за 2021г. военните разходи на Германия ще продължат да се увеличават.

Военните разходи на Франция също се увеличават с 2,9 % през 2020 г.и достигат 52,7 млрд. долара или 2,1 % от БВП. През десетилетието 2011–20 г. военните разходи на Франция нараснаха с 9,8 %. През 2020 г. голяма част от увеличението, беше свързано с разходи за оборудване.

За сравнение България намали военните си разходи с 44% през 2020 г. Това намаление последва рязкото увеличение от 130% през 2019 г., което се дължи на еднократното заплащане на осем нови бойни самолета.

Общите военни разходи в Европа през 2020 г. възлизат на 378 милиарда долара. Това е с 4,0% по -високо в сравнение с 2019 г. и 16% по-високо в сравнение с 2011г. Те се увеличават и в трите подрегиона (Западна, Централна и Източна Европа).

Въпреки нарастването на глобалните военни разходи през миналата година, някои държави изрично преразпределиха част от планираните си военни разходи в отговор на пандемията от коронавирус. Такива примери са Чили и Южна Корея. Други пък, харчат значително по-малко от първоначалните си военни бюджети за годината, като Бразилия и Русия.

Списък на държавите, похарчили най-много за отбрана през 2020 година:

статистика военни разходи
Снимка: wikipedia.org

Идва ли краят на НАТО?

Само преди няколко дни Съединените щати, Великобритания и Австралия обявиха специален пакт за сигурност в Индо-Тихоокеанския регион, който се разглежда като опит за противодействие на Китай. Новата инициатива се нарича Аукус и според трите държави тя е от ключово значение за защитата на интересите им в Индо-тихоокеанския регион.

Ден след това председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, обяви, че Европейският съюз възнамерява да изгради своя собствена армия. Ръководителят на Европейската комисия поиска да се ускори развитието на Европейския отбранителен съюз и подчерта, че ЕС трябва да има достатъчна политическа воля, за да използва военни инструменти в международните отношения без помощта на САЩ и НАТО.

Броят на страните от НАТО, които изпълняват или надвишават целта на алианса да изразходва 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана, е намалял, според последните официални оценки. През юни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова разходите за отбрана да се увеличат в рамките на алианса.

Създаден след Втората световна война, първоначалните цели на НАТО бяха да осигури мир в Европа, да насърчи сътрудничеството между членовете си и да се противопостави на заплахата, която представлявал Съветския съюз.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук