Александър Вучич

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че страната ще закупи още два руски хеликоптера от модела „Камов“.

„Сърбия ще продължи да увеличава мощта на армията си, не за да атакуваме някого, а за да може да защитим своя народ във всеки един момент“, каза Вучич пред местната телевизия „Пинк“.

„Ние инвестираме огромни средства. Ние даваме дори 500 млн. евро повече за отбрана от България. Това нещо е много важно. Нашата армия трябва да бъде мощна. Хората трябва да се обединят около тази цел – да имаме мощна армия. Ще закупим два руски противопожарни хеликоптера. Категорично това са най-добрите хеликоптери за гасене на пожари. С тях ще може да помогнем на всички в региона“, каза още Вучич.

Според него „Сърбия трябва да има силна армия, за да не може никой в бъдеще да шантажира страната, както това е станало през 1998 и 1999 година по време на срещата в Рамбуйе“.

През пролетта на 1999 година във френското градче Рамбуйе се водиха преговори за разрешаване на конфликта в Косово. Тогава сръбската делегация изпратена от Слободан Милошевич отказа да приеме предложения план за разрешаване на кризата.

Сърбия е най-големият вносител на руско оръжие и военна техника в Европа

Припомняме, че между 2015 и 2021 г. разходите за отбрана на Сърбия скочиха с около 70%. През декември сръбският лидер заяви, че военният бюджет на страната, който за следващата година възлиза на над 1,1 милиарда евро, ще бъде увеличен с още 500 милиона евро за покупката на оборудване и оръжия.

През 2022-2023 г. Белград планира да купи четири вертолета Ми-35, три Ми-17, а също така 11 Ми-35, които са били на въоръжение в една от страните-членки на ЕС.

През последните няколко години Русия е предала на Белград 30 модернизирани танка Т-72 МС, 30 бронирани машини БРДМ-2, 7 вертолета Ми-17 и Ми-35, 6 изтребителя МиГ-29. Също така Белград е купил батарея за ПВО отбрана „Панцир-С1“.

Вучич дори заяви, че страната му иска да има руски комплекси С-400, но за момента не може да си го позволи. Той твърди още, че през следващите пет години държавата ще осигури за сръбските военни предприятия поръчки за 1,25 милиарда евро.

Колкото повече се въоръжават съседите ни, толкова по-опасни стават конфликтите в региона, а въоръжаването е бомба със закъснител, зависима от политическите аргументи и темперамента на балканските народи. Особено сега, когато има напрежение между Русия и НАТО, заради Украйна.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук