Държавна дума на Руската федерация, руските и международни медии, както и представители на политически партии, съобщиха за редица сериозни нарушения, регистрирани от наблюдатели. Въпреки това Централната избирателна комисия на Руската федерация не оповести за наличието на такива.

„Дойче веле“ съобщи, че в Санкт Петербург Любов Зенкова, член на СИК в Централния район на Санкт Петербург, е била задържана с пакет фалшиви бюлетини. Жената е искала да се скрие, но била задържана. Те са били 145, около половината от които били предназначени за използване при изборите за Държавна дума, останалите – при изборите за Законодателното събрание на Санкт Петербург.

Междувременно правозащитник, ръководител на фракцията „Яблоко“ в Законодателното събрание на Санкт Петербург, разказа за търговия с гласове в Централния район на града.

Нарушения при гласуването се съобщават и от други медии. Например, видео, публикувано в канала Telegram на онлайн изданието Mediazona, показва как в избирателна секция в Санкт Петербург млад мъж се е опитал да постави осем бюлетини наведнъж.

В Москва е забелязан член на комисия да издава по няколко бюлетини за всеки гласувал.

До вечерта федералната централа на Комунистическата партия е подала 21 жалби за нарушения в ЦИК, каза Юрий Афонин, първи заместник-председател на ЦК на партията, пред репортери на онлайн изданието РБК. На първо място става дума за факта, че урните са извън полезрението на камерите за наблюдение. Други нарушения, установени от наблюдатели от Комунистическата партия на Руската федерация, включват търговия с гласове и недопускане на наблюдатели до избирателните секции.

Централната избирателна комисия на Руската федерация не оповести никакви нарушения на изборите.

Припомняме, че от днес (17-ти септември) до 19-ти  септември в Русия се провеждат избори на различни нива, включително избори за депутати на Държавната дума, ръководители на 12 региона и депутати на законодателни органи за държавна власт в 39 региона.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!