Гари Каспаров

Нека си припомним фундаменталните проблеми на България с Руската империя. Това, на което сме свидетели сега, е още една война на Руската империя. Надяваме се да е последната такава. Но това е Руската империя, на която много българи гледат като на другар, а всъщност отказва на България териториалните придобивки от Първата балканска война още 1912 г. и винаги лишава България от териториите ѝ в полза на агресивните сръбски съседи, защото Русия иска конфликт там. Това казва великият шахматист и руски опозиционер Гари Каспаров в интервю за „120 минути“ по бТВ.

„Руската империя винаги е предизвиквала проблеми в региона Ви и е важно България да спре да мисли за руската намеса в региона като нещо позитивно – винаги е имало друг дневен ред. И отново, трябва да се учи от историята – не е изненадващо, че в две световни войни България е била на другата страна, защото е страдала от руския експансионизъм. Надявам се да може да се сложи край на това и България да изиграе позитивна роля в установяването на мир в региона и създаването на Балкани, които да не са покварени от имперски амбиции, нито на руснаци, нито на сърби“, смята Каспаров.

В интервюто Каспаров засегна и темата за руско-украинската война.

„Докато Путин е на власт, войната няма да свърши, защото това е целият алгоритъм на Путин да остане на власт, да запази контрола върху държавата. А и това е единственият начин, по който функционират империите. Империите трябва да се разширяват. Затова войната в Украйна е само прелюдия към други агресии, ако Путин не бъде възпрян в Украйна“.

Путин поддържа илюзията, че войната е срещу екзистенциалния враг на Русия, аудиторията смята, че се бие срещу НАТО, обяснява той.

„Ние осъзнаваме, че стратегически Путин е загубил. Но това е и война на изтощение. Ако Украйна не спечели скоро, Путин все още има ресурси да налива във войната. Начинът, по който управлява руското информационно пространство, този балон – той убеждава руската публика, че войната си върви добре, защото не е война срещу Украйна. Разберете, че руската аудитория смята, че се бие с НАТО. Затова войната отнема толкова много време. Бият се с екзистенциалния враг на Русия и Путин поддържа тази илюзия. Единственият начин да се прекъсне този омагьосан кръг е Украйна да победи, да пробие отбранителните линии на Русия. Към момента, дори аз да имам час ефирно време по руската телевизия, не бих успял да убедя опонентите си, че Украйна побеждава, защото те не го виждат.“

Според Каспаров Крим е ключът към победата.

„Всяка диктатура се нуждае от митология. Крим е крайъгълен камък на митологията на Путин. В момента, в който Крим бъде освободен, ще видите как ще се срине къщата от карти на Путин“, смята руският опозиционер.

Той сравнява Путин с покерджия, който блъфира. Пример за това била и последната му реч.

„Путин, като класически диктатор, е по-скоро като покерджия, защото в покера можеш да спечелиш със слаба ръка, като блъфираш – имаш пари, можеш да вдигаш залозите и да се надяваш опонента да се уплаши да остава в играта и да се откаже. За съжаление, много пъти преди западните лидери с много по-силна ръка са се отказвали. Путин прави същото и сега. Последната му реч беше чист шантаж. „Ще използвам това, онова…“

Тези приказки за ядрени оръжия са класическо изнудване и последната му надежда. Не виждам стратегическо разглеждане, просто блъфира“, казва още Каспаров.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук