Гърция, граница, бежанци, Турция

Министерството на външните работи на Турция осъди неотдавнашните изявления на гръцкия външен министър Никос Дендиас, който нарече страната „варварска“, пише „Сабах“.

Говорителят на външното министерство Хами Аксой разкритикува изказването и заяви, че правейки такова изявление, Гърция забравя собственото си варварство.

„Срамно е, че страната, която извършва всички тези актове на жестокост срещу невинни цивилни на границата, нарича Турция „варварска“. Гръцката държава първо трябва да се отърве от собственото си варварство“, каза Аксой, като подчерта, че Гърция нарушава човешките права по своите граници.

Гръцкото правителство следва политика на създаване на напрежение, а не на диалог с Турция и следва принципа „врагът на моя враг е мой приятел“.

Аксой подчерта, че насилието срещу мигранти и бежанци по гръцките граници е документирано в доклади на международни организации за правата на човека.

Той призова гръцкото правителство да зачита правата на мигрантите и бежанците и да се въздържа от насилие и грубо отношение.

„Тези, които твърдят, че са люлка на цивилизацията, също трябва да уважават хората с друга религия и които говорят различни езици“, подчерта турският дипломат.

В сряда беше официално оповестено, че Гърция ще засили полицейските патрули по границата си с Турция, тъй като страната се подготвя за нов приток от мигранти. В района на Еврос (Марица) ще бъдат изпратени допълнително 400 полицаи „като предпазна мярка“.

Граничната зона беше мястото на сблъсъци през март, след като Турция заяви, че вече няма да пречи на мигрантите и търсещите убежище да стигнат до Европейския съюз.

Гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос заяви пред телевизия „Скай“, че Атина е наясно с „определени изявления, които предполагат, че ще се сблъскаме отново с натиск върху нашите граници, особено върху сухопътните“.

След инцидентите с бежанците през март март Атина заяви, че ще разшири граничната ограда в района, което доведе до нов спор с Анкара.

Турция е категорична, че трябва да се проведат консултации по този въпрос, тъй като коритото на реката се е променило значително „поради естествени и изкуствени причини“ след установяването на границата през 1926 г. Според Анкара е необходима „техническа координация“ и тя не би позволила никакви промени на границата си.

Гърция, от своя страна, твърди, че границата е непроменена и че не е длъжна да се консултира с Турция относно инфраструктурата на своя територия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук