Александър Симов
На снимката: Александър Симов

Предложенията на ВМРО за промени в Закона за радиото и телевизията са фашистки и глупави. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг депутатът от БСП и член на комисията по култура и медии в парламента Александър Симов.

„Това е фашистки закон, тъй като в него липсват няколко фундаментално важни неща. Като например, качествено определение за това какво е невярна информация или фалшива новина. Такова определение не намерих, а няколко пъти четох предложенията, опитвайки се да го намеря. И какво се получава? В един момент ние ще започнем да тъпчем журналистите в България по неясни критерии. Тоест, ще дадем достатъчно основания на разни държавни отговори да тормозят журналисти с такива едни гъвкави определения за това какво е невярна информация или какво е фалшива новина”, каза той.

И добави:

„Без реална дефиниция, с която да се съгласим всички, утре може да се окаже, че всеки един може да попадне под ударите на този закон. Ами ако премиерът утре каже нещо невярно като цифра, той ще подлежи ли на ударите на подобен закон или ще го използваме като инструмент за репресия срещу българската журналистика.

Също така не мога да разбера желанието да натоварим един абсолютно недействащ, абсолютно нефункционален орган като СЕМ с повече правомощия и да ги превърнем във „виртуално ченге”, което да дебне сайтовете, да ги регистрира, да започне да оказва някакъв контрол върху тях, да оперира в електронната сфера. Ще кажа нещо като моя теза, не искам никой да се съгласява с нея, това е моя лична позиция и го казвам не като народен представител, а като журналист – по-добре да има фалшиви новини, но свобода на останалите журналисти, отколкото в името на битката за борба с фалшивата информация да тъпчем журналистите, които съвестно си вършат работата.”

Според него с тези промени се създава реална опасност за държавна цензура на медиите.

„В този закон се съдържат всички елементи за нея. Неясни квалификации, неясни определения, права и възможност за вкарване в затвора на хората върху тези неясни определения. Ето това е цензурата, това са елементите на цензурата. И затова, когато в първия момент видях този закон, си помислих, че нещо бъркам, че някой си прави гавра с мен, и като разбрах, че е истински…още не мога да се отърся от смущението, което изпитах, тъй като това минава под графата борба с фалшивите новини, а всъщност истинското заглавие на този закон трябва да е Закон за въвеждане на държавната цензура в България”.

Цялото интервю с Александър Симов очаквайте по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук