Да се спира достъпът до интернет сайт, ако в него няма изрично посочено лице за контакт и администратор на личните данни. За това настояват депутатите от групата на „Обединени патриоти“ като мярка срещу фалшивите новини.

Народните представители се позовават на Европейския регламент, който изисква във всеки сайт да бъде посочван администраторът на личните данни и който, по думите им, все още не е транспониран у нас.

Реализацията на новите правила ще бъде търсена през промени в Закона за личните данни, а най-общо идеята е във всеки сайт да има ясно посочен човек, към който да носи отговорност за евентуално невярно съдържание и поява на съдебни искове.

„Най-сетно този бич на съвременно информационно общество трябва да получи адекватно противодействие“, заяви съпредседателят на групата Искрен Веселинов.

„Всички тези сайтове разпространяват абсурдни новини, които нямат нищо общо с истината и журналистическата етика. Тази пандемия от фалшиви нови трябва да бъде спряна по някакъв начин“, подкрепи го колегата му Александър Сиди.

За пример той даде появила се в интернет по време на извънредното положение информация, че депутатите са си гласували по 5 хил. лева за лечение от коронавирус и след това са излезли в 45-дневна отпуска. По думите „новината“ дори е била споделена в социалните мрежи от бащата на негов колега депутат от БСП, чието име Сиди не назова.

От „Обединени патриоти“ заявиха още, че по темата са провели и разговори с коалиционните партньори от ГЕРБ, които също имат „своя визия за нещата“.

Според депутати от ГЕРБ предложенията на ВМРО са недомислени, не съдържат приложима дефиниция на дезинформация и няма как да бъдат подкрепени.

Управляващите обаче ще обсъждат други варианти за борба с фалшивите новини, сред които е и идеята на депутата Тома Биков – интернет сайтовете да обявяват на самия сайт името на собственика и адреса му, за да е известно засегнати от невярна информация лица срещу кого могат да завеждат искове в съда.

В становище до ресорната парламентарна комисия СЕМ изразява резервите си към законопроекта и посочва, че той не е съобразен с европейския план за борба с дезинформацията и не предлага механизми и критерии, по които СЕМ да контролира сайтове, а в същото време го натоварва с нови задължения и разходи.

Резерви и критики към предложенията имат и Министерството на културата, БНР, БНТ, медийни организации и други.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!