eastmed

Утре се очаква Гърция, Кипър и Израел да сключат междуправителствено споразумение за изграждането на газопровода EastMed за природен газ. В тази връзка  министърът на околната среда и енергетиката Костис Хадзидакис получи писмо от италианския министърът на икономическото развитие на Италия Стефано Патуанели, който отговаря и за енергетиката, в което подкрепя проекта за изграждане на газопровода.

„Бих искал да изразя най-сърдечните си пожелания за успеха на инициативата, която Италия продължава да подкрепя в рамките на европейските проекти от общ интерес“, споменава Патуанели в писмото си.

Хадзидакис и неговите колеги от Кипър Йоргос Лакотрипис и Израел Ювал Щайниц ще подпишат споразумението утре. На срещата ще присъстват и кипърският президент Никос Анастасиадес, и премиерите на Израел Бенямин Нетаняху и на Гърция Кириакос Мицотакис.

Публичната газова корпорация на Гърция (DEPA) и компанията за проучване и добив на нефт и газ Energean Oil & Gas по-рано същия ден ще подпишат писмо за намерение за осигуряване на природен газ от газопровода EastMed.

Според гръцкото министерство на енергетиката изграждането на тръбопровода ще направи възможност доставянето на природен газ до райони в Гърция, които в момента не са включени в националната мрежа за природен газ като Крит, Пелопонес и Западна Гърция. Това от своя страна ще доведе до заместване на петрола с газ в тези региони.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!